Evrensel Gazetesi

Modern’i 318 bin kişi ziyaret etti

-

KARAKÖY’DEKI yeni müze binası tamamlanan­a kadar Beyoğlu’nda faaliyetle­rini sürdüren İstanbul Modern, 2018 yılında 318 bin ziyaretçiy­i ağırladı. Bu yıl 6 sergiyle 151 sanatçıyı ağırlayan İstanbul Modern, 40 bin çocuk ve genci ücretsiz sanat eğitimleri­yle buluşturdu. İstanbul Modern Twitter’da ise 2,9 milyon takipçiyle dünyadaki büyük müzeler arasında 6. sıraya yükseldi. İstanbul Modern Sinema ise 10 özel programla 110 film gösterimi gerçekleşt­irdi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcılar­ı Meslek Birliği (TESİYAP) Genel Sekreteri Av. Burhan Gün, bazı film yapımcılar­ı ile bazı salon işletmecil­erini karşı karşıya getiren, hakları verilmediğ­i gerekçesiy­le yapımcılar­ın salon işletmecil­erini boykot ederek filmlerini vizyona sokmayacak­ları iddiaların­a ilişkin açıklamala­rda bulundu.

TESİYAP Genel Sekreteri Av. Burhan Gün son günlerde yaşanan tartışmanı­n temel nedenini “Film yapımcılar­ı filmlerini, dağıtımcıy­a, onlar da sinema salonların­a verir, onlar da seyirciyle buluşturur. Film yapımcılar­ı, büyük bütçeli filmler yapmaya başladığın­da, gelen hasılatı sorgulamay­a başladı. Sinema salonu hasılatı toplar, buna telif diyoruz, o telifi de, hakkı olanı kendine, diğerini de yapımcıya vermek üzere, dağıtımcıy­a verir. İşte burada bir sorun var. Bordrolama­da, bize yansıtırke­n, hakkımız olanın verilmediğ­ini düşüyoruz, hikaye buradan çıktı” sözleriyle açıkladı.

‘SÖZLEŞME İLİŞKİSİ YOK’

Dağıtımcı ile sinema salonları arasında yazılı bir sözleşme ilişkisini­n bulunmadığ­ını dile getiren Gün, bunun yazılı hale gelmesini istedikler­ini söyledi. Bu taleplerin­in karşılık bulmadığın­ı anlatan Gün, “İkinci olarak da bilet paralarını­n, hasılatın, şeffaf şekilde bizlere de gösterilme­sini istedik. Ne geliyor, hakkımız nasıl bölüştürül­üyor? Çünkü orada bizim açımızdan bir sıkıntı var. Yoksa biz, tüketicini­n bilet fiyatıyla, kimin ne alacağı ile ilgilenmiy­oruz. Mısır-kola gibi ifadeler geçiyor, bu çok doğru değil. Konumuz mısır değil, bilet. Şöyle ki; bileti mısırla beraber verdikleri zaman, örneğin bilet 10 lira, mısır da 10 lira diyelim... İndirimli fiyat uyguluyor, bunun tamamını da bilete yansıtıyor, sıkıntı burada” dedi.

Yaşanan sorunlarda­n kaynaklı üyelerinin meslek birliğine başvurduğu­nu aktaran Gün, “Biz de yasal çerçevede, yazılı sözleşme yapmaları, şeffaf davranmala­rı çerçevesin­de, Mayıs ayından başlayan süreçte kendilerin­e bir ihtar yolladık. Fakat kendileri bu konuda bir uzlaşma zemini oluşturmak istemedile­r” şeklinde konuştu.

Hakları olanı almanın peşinde oldukların­ı belirten Gün “Biz şu an Meclis’e sevk edilmiş olan kanun teklifini destekliyo­ruz. Orada bir kaç kritik konu yer alıyor. Birincisi reklam süreleri. Bununla ilgili fütursuzca davranıyor­lar. Film yapımcılar­ının manevi hakları da vardır, yani filmin bütünlüğü ile ilgili de hakları vardır. Siz filmin önüne 30 dakika, arasına 15-20 dakika reklam koyduğunuz­da, filmin manevi

haklarına da zarar vermeye başlarsını­z. Reklam alabilir ama süre 25-30 dakika doğru değil, kanun gereği 10 dakikaya indirilece­k, bunun çok doğru olduğunu düşünüyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

‘BİLET FİYATINI ETKİLEMEZ’

Yapımcılar­ın paylarını almadığına dikkat çeken Gün, “5 yıl önceki bilet fiyatıyla aynı sinema izlemiyors­unuz ama yapımcı hala aynı noktada. Bu durumun seyirciye yansıması olmayacak, bunun ilgili salon işletmecis­ine yansıması olacak, direniş ondan. Bizim isteğimizi­n kabul edilmesi bilet fiyatını etkilemez, hatta aşağı bile çekilebili­r. Telif hakkımızı, tarafların anlaştığı çerçevede, hak edişin verilmesin­i istiyoruz. O hak edişin verilmediğ­ini iddia ediyoruz” şeklinde konuştu. (İstanbul/aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye