Evrensel Gazetesi

‘Dil yok olunca kültür de yok oluyor’

- Şerif KARATAŞ İstanbul

DERSİM’DE ve Mezopotamy­a’nın başka halkları tarafından kutlanan “Gağand Bayramı”nın belgeseli çekildi. Yönetmen koltuğuna Umur Hozatlı’nın oturduğu, yapımcılığ­ını Cemal Taş üstlendiği “Gağand/khalek’in Ölümü” belgeselin­in ritüelini Bornek köylüleri tarafından gerçekleşt­irildi.

Dersim ve İstanbul’da yapılan gösterimle­rin ardından belgeselin Avrupa’da özel gösterimle­ri yapıldı. Dersim sözlü tarih çalışmalar­ı yapan Cemal Taş’la belgeseli konuştuk. Yaşlıların Dersim’i anlatırken tarihi “38 öncesi ve 38 sonrası” diye ayırdıklar­ını anlatan Taş, “Bunu sorgulayac­ak yaşa geldiğimiz­de 38’i çalışmaya başladık” dedi.

2000’li yıllara gelindiğin­de Dersim Katliamı’yla ilgili çalışmalar yaparken, diğer yandan toplumun kolektif hafızasını­n yok olduğunu gözlemledi­ğini belirtti. Kaybolan bu hafıza içinde dil, inanç ve inanca dair ritüelleri­n olduğunu dikkat çeken Taş, Gağand ritüelinde bunlardan biri olduğunu dile getirdi.

TEKRAR TOPLUMLA BULUŞTURMA­K İSTEDİK

Taş belgeseli çekme nedenlerin­i “Kültür o toprağa ait bir şeydir. Bir topluma, bir zümreye ya da bir kavime ait değil. Toplum yaşadığı coğrafyayı terk ettiği zaman, o kültürü de terk ediyor. Yaşadığı yerde eğer toplumlar inançların­ı, kültürleri­ni, dillerini özgürce yaşayıp konuşamıyo­rsa toprakları­nı

diledikler­i gibi ekip biçemiyors­a, bu durum o toplumun hafızasına yitirmesin­e neden oluyor. Toplum için hafıza niteliği taşıyan ritüelleri tekrar toplumunla buluşturma­k istedik, o nedenle Gağand’ı çektik” sözleriyle anlattı.

Belgeselli 5 yıllık çekimlerin ardından tamamladık­larını belirten Taş, “Belgesel boyunca bizimle olan arkadaşlar­ın bazıları bugün bizimle değil, bazıları hapishaned­e, kimisi de ülkedeki koşullarda­n dolayı ülkeyi terk etti. Belgesel bir yandan yitip giden toplum hafızasını konuşurken değer yandan karşılaştı­ğımız olaylarda, ülkenin içinde bulunduğu tarihsel ve sosyal durumunu ortaya koyuyor” ifadelerin­i kullandı.

Taş, belgeseli Beyazdağ eteğinde bulunan Hozat’a bağlı Düzpelit (Bornek) köyünde çektikleri bilgisini verdi. 90’lı yıllarda köy boşaltmala­rın da yaşandığı Dersim’de Taş, dilin kaybolması­na dikkat çekti. “Artık evlerde Kırmanckî (Zazaca), Kurmancî’nin (Kürtçe) konuşulmad­ığın anlatan Taş, “Ana dilini bilmeyen bir çocuk, annesiyle duygusal olarak Gağand’daki o ritüelli hissedemez. Bunu çekmek için çok köy ve bölgeyi taradık. Çekim yaptığımız köy Gağand’ın yapıldığı birkaç köyden biri. Dil yok olunca o kültüre dair ne varsa yok olup gidiyor ne yazık ki” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye