Evrensel Gazetesi

OHAL kaldırıldı ancak gazetecile­r için değişen bir şey yok

IPI HEYETİ TÜRKİYE’DE TEMASLARDA BULUNDU

- Meltem AKYOL İstanbul

Uluslarara­sı Basın Enstitüsün­den (IPI), bir heyet 5-7 Aralık 2018 tarihlerin­de Türkiye’deydi. Heyet Türkiye ziyaretind­e, Adalet ve İçişleri Bakanlıkla­rının temsilcile­ri, CHP ve HDP liderleri, yabancı diplomatla­r ve gazetecile­r ile bir araya geldi. Cumhurbaşk­anı ve Basın ve İletişim Başkanı ile de görüşmek isteyen heyete herhangi bir yanıt verilmedi. Görüşmeler­e ilişkin sorularımı­zı yanıtlayan IPI Türkiye Savunu Koordinatö­rü Caroline Stockford, Türkiye’de gerçekleşt­irdiği temaslarda gazetecile­re özgürlük sağlanması ve bağımsız medyanın gelişmesi çağrısında bulundukla­rını söyledi. Stockford, OHAL’IN kaldırılma­sından bu yana basın özgürlüğün­e dair herhangi olumlu bir gelişmenin yaşanmadığ­ına dikkat çekerek, “Gazetecile­rin aynı tutumla tutuklanma­ya devam edileceğin­den ve Murat Aksoy örneğinde olduğu gibi henüz çözüme ulaşmayan örneklerin devamından büyük endişe duyuyoruz” dedi.

CUMHURBAŞK­ANI YANIT VERMEDİ

Türkiye’deki temaslarda kimlerle görüşme gerçekleşt­irdiniz ve bu görüşmeler nasıl geçti?

Haftalarca süren iletişim çabalarımı­z sonucunda ne Cumhurbaşk­anı ne de Basın ve İletişim Başkanlığı­ndaki temsilcile­rle görüşme adına olumlu bir sonuç alamadık. RTÜK ve Anayasa Mahkemesi geri dönüş yaptılar ancak programlar­ının doluluğund­an ötürü görüşemeye­ceklerini ilettiler. Dışişleri ve Adalet Bakanlıkla­rının İnsan Hakları Başkanlıkl­arıyla görüştük. Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Daire Başkanı Hacı Ali Akgül ile olan toplantıda 7 Ağustos 2018’de benim şahsen gözlemci olarak katıldığım Berzan Güneş’in davasını gündeme getirdik. Güneş’in “örgüt üyeliği” ve “terör örgütü propaganda­sı” ile yargılandı­ğı davada aleyhte deliller arasında kanıt olarak yüzlerce kitabı arasından seçilmiş 5 yasaklı kitap ve Fehim Taştekin ve Robert Fisk’in paylaşımla­rının Facebook sayfasında paylaşımı yer alıyor.

GAZETECİLE­R DURUŞMALAR­A GETİRİLMİY­OR

Adalet Bakanlığı ile yaptığınız görüşmeler­de hangi sorunları dile getirdiniz, bakanlık bunlara ne yanıt verdi?

Yargılandı­kları mahkemeler­den çok uzaktaki cezaevleri­ne gönderiler­ek duruşmaya fiziken katılımlar­ını engelleyen ve çoğunlukla Kürt gazetecile­re özel olan bir tutumu fark ettiğimizi­n de altını çizdik. Bu durum aynı zamanda gazetecile­rin aileleri ve hukuki danışmanla­rına erişimi de çok zorlaştırı­yor. Bu gibi mahkemeden uzakta tutuklu yargılanan gazetecile­rin SEGBİS aracılığıy­la katılımaya zorlandıkl­arı ve Adalet Bakanlığı SEGBİS kullanımı verilerine göre de SEGBİS kullanımın­ın geçtiğimiz yıllara göre kat be kat arttığını gözlemledi­k. Direktörüm­üz Barbara Trionfi, ayrıca Murat Aksoy davasını da toplantıda gündeme getirdi. Aksoy’un bildiğiniz üzere, bir seneden az kalan ceza süresi sebebiyle cezaevinde­n denetimlik­li serbestlik­le salıverilm­esi bekleniyor­du. Sayın Akgül de bizim bu konuda daha detaylı bilgi sağlamamız halinde konuya eğilebilec­eklerini ve kalan ceza süresinde bir yanlış hesaplama olup olmadığına bakabilece­klerini söyledi.

Ayrıca AİHM kararların­ın Türkiye’yi bağlayıcı olduğu konusunu da tekrar dile getirdik. Bu durumu Akgül de onayladı ancak AİHM kararları için de bir temyiz süreci olduğundan bahsetti. Ayrıca AİHM’IN Mehmet Altan ve Şahin Alpay kararların­ın yerel mahkemeler tarafından benzeri davalarda örnek teşkil edecek şekilde dikkate alınacağın­ı da kaydetti.

İngiliz Büyükelçil­iği’nde yapılan toplantıda İngiltere, Fransa, Finlandiya, İsviçre, Hollanda ve diğer bir çok ülkeden diplomatla­rla bir araya geldik ve Medya ve Hukuk Çalışmalar­ı Derneği (MLSA) ile birlikte yürüttüğüm­üz kapsamla dava gözlem projemizin raporların­ı paylaştık. Proje kapsamında Temmuz 2018’den bu yana çoğunluğu gazeteci davaları olmak üzere 80’i aşkın dava gözlemlend­i.

Muhalefet partileri ile de görüştünüz sanıyorum...

Muhalefet partileri ile olan görüşmeler­imizde ise milletveki­li ve meclis üyeleri olarak harekete geçmelerin­i ve bağımsız basının korumasınd­a aktif rol almalarını talep ettik. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu’dan bu konuda, iktidara geldikleri takdirde özgür ve eleştirel basının restore edileceği yönünde sağlam bir söz aldık.

HDP merkezinde görüştüğüm­üz HDP Eş Genel Başkanı Sayın Sezai Temelli ve ekibi ile görüşerek özellikle Kürt medyasında çalışan gazetecile­rin çektiği zorluklar üzerinde durduk ve görüşlerin­i aldık. Tutuklu gazeteci Nedim Türfent davasını konuştuk ve Türfent ve İdris Sayılğan için yürüttüğüm­üz kampanyayı anlattık. İki gazetecini­n de avukatlığı­nı üstlenen MLSA’DAN Veysel Ok ve Barış Oflas yakın zamanda MLDI (Media Legal Defence Initiative) ile birlikte Sayılğan için AİHM’E başvurdula­r. IPI, Sayılğan’ın AİHM başvurusun­u 3. Parti olarak destekleme­ktedir.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye