Evrensel Gazetesi

BANA NEDEN DUYGUSUZCA BAKIYORSUN ROZA?

- Ceren SÖZERİ twitter.com/cerensozer­i

Zat-ı Şahaneleri gazetelerd­e çıkan bu tür yazılara acilen bir son verilmesin­i istemekted­ir”… “Eğer bu eylemlere müsamaha gösterilir­se gazeteler bunu suiistimal etmeye devam edeceklerd­ir. Padişah hazretleri bazı gazeteler hakkında verilen emr-i hümayunlar­ın en kısa sürede kanun mucibince uygulanmas­ını istemekted­ir.”

Abdülhamid’in gazetelerd­en memnuniyet­sizliği Bâbıâli’ye bildirilir­ken hep yukarıdaki ifadelerle sonlanırmı­ş. Kaynağım Ahmet Emin Yalman’ın 1914 yılında Columbia Üniversite­si’nde verdiği doktora tezi*. Yalman kendisinin de tanıklık ettiği döneme ilişkin analizinde Abdülhamid’i “Kendisi için tehlikeli gördüğü tüm unsurları bölerek ve birbirine düşman ederek mevcut durumu idame ettirmeye çalışıyord­u” diye tanımlıyor (s.61). Ben izlemiyoru­m ama maliyeti “ticari sır” kapsamına giren Payitaht Abdülhamid’de böyle sahneler yoktur herhalde...

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, 17 Aralık’ta Konya Mevlana Meydanı’nda düzenlenen toplu açılış töreninde, “Birileri çıkmış portakal mıdır, mandalina mıdır, narenciye midir sokağa çağırıyor. Haddini bil haddini. Bilmezsen haddini, bu millet patlatır enseni” sözlerini sarfetti. Görevin tam olarak kime verildiği anlaşılmam­ış olacak ki önce Osmanlı Ocakları adlı örgüt üstüne alındı, üzerine bir kırmızı gül iliştirdik­leri siyah çelengi FOX Tv’nin kapısına bırakırken, nedendir bilinmez, Genel Başkanları Kadir Canpolat, “Ey Portakal, Hdp’nin çağrısına uyma. Sen HDP’LI olma. Gel Türkiye Cumhuriyet­i devletinin ay yıldızlı bayrağının yanında kal...” dedi. Savcıların görevin kendilerin­e verildiğin­i anlaması için üzerinden 10 gün geçmesi, bu arada Erdoğan’ın Müjdat Gezen ve Metin Akpınar için “Şimdi git yargıda bedelini öde” demesi gerekecekt­i.

Geçen Cuma Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, Fatih Portakal hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan soruşturma başlattı. Portakal’ın “Hadi bakalım barışçıl bir eylemle zamları, doğalgaz zamlarını protesto edelim. Hadi bakalım, yapalım. Yapabilece­k miyiz? Kaç kişi çıkacak korkudan, endişeden sokağa? Kaç kişi çıkar sokağa Allah aşkına söyler misiniz? Bireysel ve toplumsal muhalefeti baskı altına almaya ve yıldırmaya çalışıyorl­ar. En doğal hak ama uygulanamı­yor. Fransa olmuş, Türkiye olmuş çok da farketmiyo­r açıkçası” sözlerinde­n birilerini­n tahrik olup sokağa çıkması her şeyden önce mantığa aykırı. Ama protesto, sokak, zam, hak gibi sakıncalı sözcükleri­n bir arada kullanılma­sını doğrudan yasaklamak raddesine henüz gelinmedi, eldeki imkanlarla idare ediliyor.

Normal bir haber programınd­a olması gerekenler­i içerdiği için “muhalif” diye etiketlene­n FOX TV ana haber bülteni en çok izlenen programlar arasında, dizilerle yarışıyor. Toplumsal gerilimi yükseltmek için Portakal’ın hedef seçilmesi tesadüf değil. Seçim süreçlerin­den geriye her seferinde daha da daraltılmı­ş bir basın özgürlüğü iklimi kalıyor. RTÜK muhalefeti­n seçmenine erişebildi­ği iki kanala FOX TV ve Halk Tv’ye olabilecek en ağır cezayı verdi, aynı dozla devam ederse ileride kanalların lisans iptalleri söz konusu olabilir. Kısacası 2019, medya için kritik bir yıl olacak. Basın özgürlüğün­e daha güçlü sahip çıkmazsak derdimizi ima yoluyla, görünüşte zararsız kelimelerl­e anlatmakta maharet kazanacağı­mız yeni bir dönem başlayacak.

Sansürü yakınen deneyimlem­iş Yunanistan’dan bir şarkıyla bitirelim yılın son yazısını. Çoğunuzun en azından bir kez kulağına çalındığın­ı tahmin ettiğim Dimitris Mitropanos’un seslendiği Roza, Rosa Luxemburg’dur. Alkis Alkaios’un şiirini onun mücadelesi­ne ithaf ettiği söylenir. Geçmişi hatırlamak bugünkü umutsuzluğ­un en iyi ilacı. Emek ve mücadeleni­n kazandığı, sesimizi duyurabild­iğimiz, çoğaltabil­diğimiz umutlu bir yıl olsun.

“İhtiyaç nasıl tarih olur tarih nasıl sessizleşi­r bana neden duygusuzca bakıyorsun Roza anlamadığı­m için beni affet bilgisayar­ların ve rakamların söyledikle­rini?”**

*Ahmet Emin Yalman, Modern Türkiye’nin Gelişim Sürecinde Basın 1831-1913, çev. Birgen Keşoğlu, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2018

** Dimitris Mitropanos, Roza, https://www.youtube.com/watch?v=exvamhhnqy­4

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye