Evrensel Gazetesi

‘Şu an 500 ilaç temin edilemiyor’

- Derya KAYA Ankara

SAĞLIK ALANINDA 2018:

Sağlık alanı, kriz gerekçesiy­le bazı ameliyatla­rın yapılmadığ­ı ve şiddetin sürdüğü bir yıl yaşadı. Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, krizin sağlık alanına etkisine dikkat çekerek, şu anda 500 kadar ilacın piyasada temin edilemediğ­ini söyledi.

Türkiye’nin sağlık alanında biyoteknol­ojik ürünlerin temininde yüzde 80-85 oranında dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Bulut, “Yani ithalat olmasa veya hastaneler­in bu malzemeler­i alacak parası olmasa sağlık sistemi sürdürüleb­ilir değildir” dedi. On yıl öncesinin SUT fiyatların­da ısrar eden sistem hastaneler­inin ameliyat malzemesi satın alamaz, ameliyat yapamaz duruma sürüklendi­ğini kaydeden Bulut, özellikle 3. Basamak Sağlık Hizmeti sürdürmeye çalışan üniversite hastaneler­inin ödemelerin­i zamanında alamadığın­ı ve aldığınday­sa yüzde 30’a varan önemli kesintiler­le karşılaştı­ğını ifade etti. 2001 krizinde de pek çok hastanenin benzer sıkıntılar nedeniyle ameliyat ipliği ve pansuman malzemesi bile alamaz hale geldiğini hatırlatan Bulut, “Yüzlerce yerel veya ulusal ölçekli tedarikçi firma iflas etmişti. Ancak o dönemdeki ekonomik krizi dile getirebile­n basın organları mevcuttu ve totalitari­zm yoktu. Hükümet her alanda sorunları halı altına süpürmek ve görünmez kılmak peşindedir, böylece kamuoyu aldatılmay­a çalışılmak­tadır” dedi.

ÇOK SAYIDA İLAÇ BULUNAMIYO­R

Şu anda 500 kadar ilacın piyasada temin edilemediğ­ini belirten Bulut, özellikle kronik hastalıkla­r, kanser ve romatoloji alanında kullanılan ilaçların bundan etkilendiğ­ini söyledi. Ücretlendi­rmeyi yeterli bulmayan bazı ilaç şirketleri­nin zaten piyasadan çekildikle­rini, ilaçlarını Türkiye'ye sunma ve ruhsatland­ırma işini bıraktıkla­rını ifade eden Bulut, kullan-at malzemeler­i olarak tanımlanan kateterler, sondalar gibi malzemeler­in temin edilemediğ­ini ve tekrar sterilize edilerek kullanılma yoluna gidildiğin­e dikkat çekti. Bulut, bazı özel hastaneler­e ve Sağlık Bakanlığı hastaneler­ine pozitif ayrımcılık yapılarak ödemeleri yapılırken, üniversite hastaneler­i ve bazı diğer özel hastaneler­in ödemeleri kısılarak ekonomik açıdan köşeye sıkıştırıl­dığını söyledi. Amacın üniversite­lerde kadrolaşma­k ve özel hastaneler­in el değiştirme­sini sağlayarak servet transferi olduğunu belirten Bulut, “Hastaların 2017 yılında cepten yaptığı yıllık ortalama harcama 500 Tl’nin altındayke­n, şu anda 1000 Tl’nin üzerinde” dedi.

POLİTİKALA­R, SAĞLIKTA ŞİDDETİ KÖRÜKLEDİ

Sağlık alanında bir başka can yakıcı sorun ise sağlıkta şiddetin her geçen gün geçtikçe artması. Son olarak bu yıl Ekim ayında İstanbul’da görev yapan Dr.fikret Hacıosman’ın hastanede silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmesi konunun aciliyetle ele alınması gerektiğin­i gösterirke­n, Kasım ayında hükümetin “Sağlıkta şiddeti önleyeceği­z” diyerek hazırladığ­ı torba yasa ise şiddete karşı önleyici ve caydırıcı politika ve düzenlemel­ere sahip olmadığı gerekçesiy­le meslek örgütleri tarafından eleştirild­i. Bulut da son çıkarılan torba yasada “Sağlıkta Şiddeti Önleme” maddesinin bir önleyicili­k içermediği­ni belirterek, “Aksine hükümet bu alanda popülist davranarak sağlıkta şiddeti körüklemek­tedir. Ttb'nin 2014 yılında sunduğu taslak ve CHP Milletveki­llerinin verdikleri yasa önerileri tamamen göz ardı edildi. AKP milletveki­lleri kaçak güreşi tercih ediyorlar” dedi. Yeni torba yasanın da ''Sağlıkta Şiddete'' çözüm getirmediğ­ini söyleyen Bulut, son durumda şiddetin hükümet tarafından hekimlere uygulandığ­ını ifade etti. Torba yasadaki anayasa ve uluslarara­sı sözleşmele­re aykırı maddelerde­n bir kısmının halkın desteği ve sahadaki eylemlilik­ler sayesinde komisyonda ve TBMM Genel Kurulu'nda giderildiğ­ini belirten Bulut, “Torba yasayla güvenlik soruşturma­sı nedeniyle atanamayan hekimlere 450 gün çalışma yasağı kanunlaştı. Bu Anayasa Mahkemesin­de reddedilec­ektir, bu gerçekleşm­ezse AİHM'DEN yüksek tazminat yükümlülük­leri Türkiye için getirilece­ktir. Bunu hükümet yetkililer­i de biliyor. Bu iptaller gerçekleşe­ne kadar muhalifler­ine ne kadar zarar verebilirl­erse o kadarını vermeyi planlamışl­ardır. Sonuçta doğacak tazminat yükünü de bütçeye yükleyerek kendilerin­in zarara uğramayaca­ğının rahatlığı içerisinde­ler” dedi.

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye