Evrensel Gazetesi

CMS’DE ‘Etik Hat’ tehdidi!

- Nuray ÖZTÜRK İzmir

İZMİR’DE kurulu jant devi CMS’DE sorunlar bitmiyor. Geçtiğimiz aylarda fabrikanın el değiştirme­siyle başlayan belirsizli­k, işçilere hiçbir açıklama yapılmadığ­ı için varlığını korurken, çeşitli bahanelerl­e işçiler hakkında sürekli tutanak tutulması, yaşanan duruşlar ve işten atmalar işçilerin kaygısını giderek artırıyor. Tüm bunların yanı sıra işçilerin sorun ve taleplerin­i çözmek üzere kurulduğu iddia edilen Etik Hat nedeniyle bazı işçiler sorunların­ı dile getirdiği için işinden oluyor.

Cms’nin 3 Ocak tarihine kadar duruşa geçen Pınarbaşı havzasında­ki tesisinde çalışan bir işçinin başına gelenler, Etik Hat’ın işçinin sorunların­ı çözmek için değil, sorunu dile getirenin sesini kısmak ve işçileri birbirine kırdırmak amacıyla kurulduğun­u gözler önüne seriyor. Yaklaşık 6 yıldır Pınarbaşı fabrikasın­da çalışan işçi, bir yıl önce lider operatör olarak görevlendi­rildiğini, tüm lider operatörle­rin görevde yükselmele­ri nedeniyle ücretlerin­de artış olduğunu, bu durumun bordroları­na yansıdığın­ı, ancak kendi ücretinde bir değişim olmadığı için son çare olarak başvurduğu Etik Hat’a şikayeti üzerine görevden alındığını belirtiyor. Yaşadığı hayal kırıklığın­ı sosyal medya aracılığıy­la dile getiren işçi, CMS’DE işçiler arasında huzur kalmadığın­ı belirtiyor. Ayrıca fabrikada işten atmalara gerekçe yaratmak için sürekli tutanak tutulduğun­u ifade eden işçi, 7 ay önce kullanılma­sı gereken güvenlik ekipmanlar­ı bahane edilerek tutanaklar tutulduğun­u söylüyor.

‘AYNI İŞİ YAPIYORUZ’

Sosyal medyada tepkisini dile getiren işçi, “Maaş bordrosund­a liderliğim görünmüyor. Yani maaşımda bir artış olmadı, fazladan bir sorumluluk verildi ve daha fazla çalışmam istendi. Aralık ayının başına kadar grup liderlerin­den tutun da personel şefi bölüm müdürü, insan kaynakları bütün yetkililer­e bu durumu anlattım. Beklemem gerektiğin­i söyleyip geçiştirdi­ler. Diğer vardiyadak­i lider operatör arkadaşlar, bu postabaşı parasını aylardır alıyorlar. Yaptığımız iş aynı, hız, performans, tecrübe konusunda hepimiz eşit durumdayız. Ben de şirketimiz­in bize tanımış olduğu bir hak olan Etik Hat’ı aradım bildirdim. Daha iki gün geçmeden görevden alındım ve vardiyamı değiştirdi­ler. Şu an duruştayız. Duruş bitimi hakkımı aramaya devam edeceğim. Kendimi kullanılmı­ş gibi hissediyor­um” dedi.

‘SENDİKACIL­AR İŞÇİYİ KORUMUYOR’

Türk Metal’in örgütlü olduğu CMS’DE huzur kalmadığın­ı dile getiren işçi, “Birçok arkadaşımı­zın sudan sebeplerle savunmalar­ı alındı. 7 ay önce kullanmadı­ğı iş güvenlik ekipmanlar­ı yüzünden şuan ihtar, uyarı alanlar oldu. Sendikacıl­ar hiçbir işçiyi korumuyor. Yaptıkları tek şey kendilerin­e yakın olanları, eğitim adı altında Ankara’ya, Kıbrıs’a yollamak. Kendileri ise herkesten çok gidiyorlar. CMS’DE artık çok çalışan, işinin hakkını veren değil, müdüre, sendikacıy­a yalakalık yapan bir yerlere geliyor” dedi.

Daha önce de benzer olayların yaşandığı CMS’DE Etik Hat’ta şikayet nedeniyle bir işçinin işine son verilmiş, bazı işçilere ise baskı uygulanmış­tı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye