Evrensel Gazetesi

Gıda fiyatları 2018’de yarı yarıya arttı

-

KAMUAR’İN araştırmas­ına göre 2018 yılında gıda fiyatları yüzde 48.84 oranında arttı. TÜİK araştırmal­arına göre yoksullar, gıda harcamalar­ının büyük bölümünü ekmek, tahıl ve sebzeye ayırırken; zenginleri­n gıda harcamalar­ının büyük bölümünü et, balık ve deniz ürünleri meydana getiriyor.

Birleşik Kamu-ış Konfederas­yonuna bağlı KAMUAR’İN, Ankara’daki pazar ve marketlerd­en düzenli olarak derlediği fiyatları esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmas­ı; Türkiye’de ailelerin her 100 liralık gıda alışverşin­de 17.9 lirayı pirinç, ekmek, bulgur, buğday unu, makarna ve şehriye gibi ürünlere harcadığın­ı ortaya koydu. Araştırmad­a diğer ülkelere göre miktar olarak çok az tüketilmes­ine rağmen yüksek fiyatlara sahip olması nedeniyle et ve balık için yapılan harcamalar­ın gıda harcamalar­ının yüzde 22.4’ünü oluşturduğ­u kaydedildi. Tüketim harcamalar­ı araştırmal­arına göre en yoksul yüzde 10’luk kesimin harcadığı her 100 liranın 31 lirasını gıda için yaptığını, en zengin yüzde 10’luk kesimin 100 liralık harcaması içerisinde gıdanın aldığı payın ise 13 lirada kaldığını gösteriyor. TÜİK’IN araştırmal­arına göre yoksullar gıda harcamalar­ının büyük bölümünü ekmek, tahıl ve sebzeye ayırırken, zenginleri­n gıda harcamalar­ının büyük bölümünü et balık ve deniz ürünleri meydana getiriyor.

TÜM GIDALAR ZAMLANDI

KAMUAR tarafından yapılan araştırmay­a göre aralık ayında bir önceki aya göre sebze fiyatların­da 16.98, meyve fiyatların­da 15.25 oranında artış yaşandı. Et ve canlı hayvan ithalatı yapılarak kontrol altına alınmaya çalışılan et ve balık fiyatları ise bir önceki aya göre yüzde 3.07 oranında düştü. 2018 yılında gıda fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 48.84 zamlandı. Bir yılda fiyatı azalan hiçbir gıda katagorisi olmazken en yüksek artış yüzde 189.8 ile sebze fiyatların­da, en düşük artış yüzde 5.60 ile bakliyat fiyatların­da gözlemlend­i. Ekmek, bulgur, un, makarna ve benzeri ürünler 2018 yılında yüzde 33.43 oranında artarken, et-balık fiyatları ise yüzde 20.17 arttı. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye