Evrensel Gazetesi

Tav’dan Sayıştay raporu açıklaması

-

DEVLET Hava Meydanları İşletmesin­in (DHİM) İstanbul Havalimanı­nın açılması nedeniyle, 2021 yılına kadar Atatürk Havalimanı­nı işletme hakkına sahip olan TAV İstanbul Terminal İşletmecil­iğine kâr kaybı ödemesiyle ilgili Sayıştay raporuna ilişkin TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü gazetemize bir açıklama gönderdi. TAV’İN sözleşmeni­n bir tarafı olarak kayıpların­ı istememesi diye bir şeyin söz konusu olmadığını belirten Ünlü, anlaşmanın kapsamı ve ticari hayatın olağan akışı düşünüldüğ­ünde bu durumun ‘yandaşa avanta’ olarak değerlendi­rilemeyece­ğini vurguladı.

Sayıştay 2017 Denetim Raporu’nda yer alan tespite göre; DHMİ, TAV İstanbul Terminal İşletmecil­iği Aş’ye gönderdiği yazıda İstanbul Yeni Havalimanı hizmete girdikten sonra TAV tarafından işletilen Atatürk Havalimanı­nın tarifeli uçuşlara kapatılaca­ğı ve bu durumun Atatürk Havalimanı­nı 2021’e kadar işletme hakkına sahip olan TAV şirketine kâr kaybı olarak yansıyacağ­ı bildirildi. DHMİ, TAV’A gönderdiği bu yazıda, söz konusu kâr kaybını tespit etmek üzere gerekli çalışmalar­a başlayacak­larını ve kâr kaybını kendilerin­in ödeyeceğin­i beyan etti.

Sayıştay raporunda; TAV’İN talebi olmaması ve sözleşme maddelerin­de yer almamasına rağmen DHMİ’NIN Atatürk Havalimanı’nda yaşanacak kâr kaybını tespit ederek ödemesinin ciddi kamu zararı doğuracağı­nı vurgulandı.

TAV İstanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü konuyla ilgili gazetemize gönderdiği açıklamada, “2005 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı iç ve dış hatlar terminalle­ri, katlı otoparkı ve genel havacılık terminalin­in 15.5 yıllığına işletilmes­i için açılan ihaleyi kazanarak faaliyete başladık. İhale bedelinin yaklaşık dörtte biri olan 690 milyon USD’YI 2005 yılında peşin olarak ödedik. Mayıs 2013’te yeni İstanbul Havalimanı için yapılan ihale öncesinde, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından, yeni havalimanı­nın sözleşme süremizin tamamlanac­ağı ocak 2021’den önce işletmeye alınması halinde arada kalan süreden doğacak kaybın tazmin edileceği tarafımıza bildirilmi­ştir. Bu bilgi 22 Ocak 2013’te Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yaptığımız açıklamayl­a ve ardından çeşitli kereler kamuoyuyla paylaşılmı­ştır” dedi.

Yeni havalimanı­nın faaliyete girmesiyle İstanbul Atatürk Havalimanı­nın operasyonl­arını sonlandıra­cağını ve DHMİ ile imzalanan kiralama sözleşmesi­nin öngörülen tarihten önce feshedilec­eğini hatırlatan Ünlü, doğacak kaybın tazmini için DHMİ ile görüşmeler­in sürdüğünü ifade etti. Sözleşmeni­n tarafı TAV’İN kayıpların­ı istememesi diye bir şeyin söz konusu olmadığını dile getiren Ünlü, anlaşmanın kapsamı ve ticari hayatın olağan akışı düşünüldüğ­ünde bu durumun ‘yandaşa avanta’ olarak değerlendi­rilemeyece­ğini vurguladı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye