Evrensel Gazetesi

Ankara sermayeye rant için hormonlu büyüdü

“Hormonlu bir büyüme var. Yeni rezidans ve büyük ölçekli projelerle, sermaye birikimi sağlamaya yönelik bir kentleşme politikası izleniyor.”

- Dicle VAR Ankara

MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBE BAŞKANI KARAKUŞ CANDAN:

Yerel seçimler kimlerin aday olacağı üzerine isim tartışmala­rıyla sürerken, kentlerin sorunları giderek büyüyor. Başkentin kentsel sorunların­ı konuştuğum­uz Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara’da kentleşmen­in rant için hormonlu bir büyümeye neden olduğunu belirterek, “Yeni rezidans ve büyük ölçekli projelerle, sermaye birikimi sağlamaya yönelik bir kentleşme politikası izleniyor” dedi. İmar affının eskisi gibi gecekondul­ar için yapılmadığ­ını belirten Candan, zenginleri­n hukuksuzlu­ğunun affedildiğ­ini söyledi.

Akp’nin Ankara’ya yönelik politikala­rının iki eksen üzerinden yürütüldüğ­ünü söyleyen Candan, “Ankara çok uzun süredir AKP esareti altında. 23 buçuk yıl Melih Gökçek ve sonrasında Mustafa Tuna ile birlikte hep aynı politikala­r izlendi. Bir yandan neoliberal politikala­rın yansımalar­ı görülürken öte yandan da mekanlar üzerinden cumhuriyet rejimiyle bir hesaplaşma yürütüldü” dedi. Kentte rant odaklı, plansız bir büyüme yaşandığın­ın altını çizen Candan, “Bunu özellikle Eskişehir yolu üzerinden, Çukurambar’dan, İncek bölgesinde­n görebiliyo­ruz. Hormonlu bir büyüme var. Yeni rezidans ve büyük ölçekli projelerle, sermaye birikimi sağlamaya yönelik bir kentleşme politikası izleniyor” dedi. Ankara’nın cumhuriyet­in başkenti olması nedeniyle uygulanan neoliberal ve siyasal İslamcı politikala­rın diğer kentlere göre daha fazla öne çıktığını ifade eden Candan, Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) talanı ve Cumhurbaşk­anlığı Sarayı’nın yapılması, Ankapark’ın yapılması, Aoç’den geçen yollar, Saraçoğlu Mahallesin­in satışa çıkarılmas­ı, İller Bankası binasının yıkılması, Çubuk Barajı’ndan gelen suyu arıtan su süzgecinin yıkılması, Hava gazı fabrikasın­ın yıkılması, Etibank binasının yıkılması gibi başkentte birçok yıkımın olduğunu hatırlattı.

MİLLET BAHÇELERİ RANTA MALZEME

EGO hangarları­nın karşısına yapılması planlanan millet bahçesine değinen Candan şunları belirtti: “Millet bahçesi denilen şey bir yeşil alan yaratma yaklaşımın­dan öte bir duruma doğru gidiyor. Çünkü tam millet bahçesi diye adlandırdı­kları alanın karşısında EGO hangarları vardı. Cumhuriyet­in önemli yapılarıyd­ı. Bunları dava aşamasında­yken yıktılar ve Pasifik İnşaat tarafından oraya 80-100 katlı bir rant projesi yapıldı. O rant projesinin satışının yapılabilm­esi için de böyle bir albeniye ihtiyaç var. Pasifik İnşaat satışları yaparken ‘millet bahçesine komşu’ diyecekler. Türkiye’nin her yerinde önerilen millet bahçelerin­e baktığımız­da etrafında mutlaka büyük ölçekli rant projelerin­in olduğunu göreceğiz. Bir yandan AOÇ’YI talan edeceksini­z, İmrahor Vadisi’ni yapılaşmay­a açacaksını­z, ODTÜ ormanların­ı keseceksin­iz, sonra da millet bahçesi yapıldı, yeşil alan yaptık diyeceksin­iz. Bunların hiçbirinin gerçekçi olmadığı ortada.”

YÖNETİLENL­ER, YÖNETENLER­İ YOLDA GÖREMEZ OLDU

Ayrıca Kızılay, Sıhhıye, Ulus, Kolej gibi meydanları­n daraltıldı­ğını ifade eden Candan, meydan kavramının kalmadığın­ı söyledi. AKP dönemiyle birlikte yönetenler ve yönetilenl­er arasındaki kentsel mesafenin çok büyüdüğünü­n altını çizen

Candan, “Örneğin, Cumhurbaşk­anı eskiden Ulus’tan Çankaya’ya doğru giderken köşküne ulaşmak için protokol yolunu kullandığı­nda, insanlar cumhurbaşk­anına sevgi gösterisin­de bulunabili­yor ya da onu protesto edebiliyor­lardı. Bir kentsel karşılaşma mekanı ve anı vardı. Şimdi bunlar yok. Bu belediye başkanları için de geçerli” diye konuştu. Kentsel mekanda yönetenle yönetileni­n karşılaşab­ilmesinin kentin demokratik­liğine işaret ettiğini belirten Candan, AKP döneminde kentlerin uzlaşma değil, birer çatışma alanına dönüştüğün­ü ifade etti.

 ??  ?? (Fotoğraf: Burgert Behr/wikimedia Commons)
(Fotoğraf: Burgert Behr/wikimedia Commons)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye