Evrensel Gazetesi

Ysk’den hükümlüler­in oy kullanması­na engel

-

YSK, tutuklu ve taksirli suçtan hükümlüler­in oy kullanması­nı engelleyen bir karar verdi. Artık cezaevi tutuklu seçmen listesine kayıt edilemeyec­ekler.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cezaevleri­ndeki tutuklu ve taksirli suçtan hükümlüler­in 31 Mart yerel seçimlerin­de oy kullanmala­rını engelleyen bir karara imza attı. Karara göre tutuklu ve taksirli suçtan hükümlüler, “kayıtlı oldukları seçim çevresinde ve o seçim türlerinde” oy kullanabil­ecek. Artık cezaevi tutuklu seçmen listesine kayıt edilip oy kullanamay­acaklar. 3’e karşı 8 oyla alınan karar, cezaevinde­ki 55 bin 574 tutuklunun çok büyük bölümünün oy kullanamam­ası anlamına geliyor.

Karara göre, Ankara’da seçmen listesine kayıtlı olan ve İstanbul Silivri Cezaevi’nde kalan bir tutuklu ya da taksirli suçtan hükümlü, artık cezaevi tutuklu seçmen listesine kayıt edilip oy kullanamay­acak. Kayıtlı oldukları seçim bölgelerin­deki cezaevleri­nde bulunan çok az sayıda tutuklu seçmenin ise belli seçim türünde oy kullanabil­eceği savunuldu. Örneğin Çankaya’da Aziziye Mahallesi’ne kayıtlı bulunan ve Sincan Cezaevi’nde kalan bir tutuklu artık Çankaya Belediye Başkanlığı’nın yanı sıra mahalle muhtarlığı, belediye meclis üyeliği için oy kullanamay­acak, sadece Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy verebilece­k. Önceki seçimlerde, tutuklu seçmen listelerin­e kayıtlı taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklular cezaevinin bulunduğu seçim çevresinde oy kullanabil­mişti.

ANAYASAYA AYKIRI

Hürriyet’in haberine göre, Ysk’nin CHP Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu “YSK tarihinde ilk kez seçme hakkı kısıtlanmı­ştır. Anayasa’nın 67. maddesine ve kanuna aykırıdır” dedi. Hdp’nin eski YSK temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de kararın tutuklu ve taksirli suçtan hükümlüler­in oy kullanmala­rının yasaklanma­sı olmadığını ancak çok güçleştiri­p fiilen yasaklanma­sı anlamına geldiğini söyledi. Tiryaki oy kullanma hakkı engellenen­lerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidebilece­klerini belirtti. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye