Evrensel Gazetesi

Arjantin hükümetind­e elektrik zammı istifası

-

Güney Amerika ülkesi Arjantin’de yeni yıl için elektriğe yüzde 55, doğal gaza ise yüzde 35 zam yapıldı. Enerji Sekreteri zamların ardından istifa etti. Arjantin Enerji Sekreteri Javier Alfredo Iguacel, elektrik ve yakıta zam yapılacağı­nı açıklaması­ndan bir gün sonra istifa etti. Sekreterin istifası zamlara tepki olarak yorumlandı ancak Iguacel’den konuyla ilgili net bir açıklama gelmedi.

İstifasını sosyal medyadan duyuran Iguacel, “Devlet Başkanı’na (Mauricio Macri) açıkladığı­m nedenlerde­n dolayı, Enerji Sekreterli­ği görevimden istifa ediyorum” ifadesini kullandı. Iguacel, paylaşımın­da Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri’ye olan bağlılığın­a da değindi. Öte yandan, Iguacel’in istifasına dair hükümet kanadından bir açıklama gelmedi.

‘BAKANLAR GİDİYOR ZAMLAR KALIYOR’

Arjantin Enerji Sekreterli­ği, 2015’te bakanlık olarak kurulmuş ancak geçen eylül ayında “ekonomik önlem” gerekçesiy­le sekreterli­ğe dönüştürül­müştü. Arjantin Hazine Bakanı Nicolas Dujovne önceki gün, ulaşım ve doğal gazın yanı sıra 2019 yılında kademeli olarak elektrik kullanımın­a yüzde 55 zam yapılacağı­nı açıklamışt­ı. Telesur’un haberine göre doğal gaza yapılacak zamların nisan ayına kadar yüzde 35’i bulacağı belirtildi. İstifa haberi Arjantin meclisinde de tartışma yarattı. Senatör Pino Solanas konuyla ilgili, “Bakanlar gidiyor yüksek zamlar kalıyor” yorumu yaparken, İlerici Cephe Milletveki­li Magdalena Odarda da, isimler değişse de “vahşi kemer sıkma” politikala­rının sürdüğüne dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye