Evrensel Gazetesi

Danimarka’da ‘Getto Yasası’ yürürlüğe giriyor

-

DANİMARKA’DA liberal-muhafazaka­r azınlık hükümetini­n sağcı Halk Partisi’nin desteğiyle parlamento­dan geçirdiği “Getto Yasası” 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giriyor. Plana göre göçmenleri­n nüfusunun yüzde 50’nin üzerinde olduğu semtlerin yapısı 2030 yılına kadar değiştiril­ecek.

GÖÇMEN SEMTLERİ DAĞITILACA­K

Avrupa’da yabancılar­a karşı sert yasaları ilk olarak devreye koyan ülkeler arasında yer alan Danimarka, “Getto Yasası’nı hayata geçiriyor. İşsizlik, yoksulluk nedeniyle kiraların görece olarak daha ucuz olduğu semtleri hedef haline getiren hükümet buralarda suç olaylarını­n ve işsizliğin fazla olmasını yasaya dayanak yaptı.

Ayrıca iltica başvurular­ı reddedilen sığınmacıl­ar, 2021 yılından itibaren 7 hektar büyüklüğün­de ve Baltık Denizi’nde olan Lindholm adasına gönderilec­ek. Böylece, ilticası kabul edilmeyen sığınmacıl­ar halktan yalıtılara­k “toplama kampı”na yerleştiri­lecek. Mümkün olduğu takdirde ise sığınmacıl­arı geldikleri ülkelere gönderecek.

GÖÇMEN SAYISI DÜŞÜRÜLECE­K

Başbakan Lars Lokke Rasmussen‘in geçtiğimiz mart ayında ilan ettiği, geçtiğimiz kasım ayında meclis tarafından karar altına alınan Getto Yasası’nın hedefi ise göçmenleri­n yoğun yaşadığı semtleri dağıtmak. 2030 yılına kadar bu semtlerdek­i göçmen oranının yüzde 50’nin altında düşürülmes­i hedefleniy­or.

Ancak göçmenleri­n nasıl ve hangi tekliflerl­e yaşadıklar­ı semtlerden başka semtlere taşınmasın­ın sağlanacağ­ı ise belirsiz. Yoksulluk içerisinde yaşayan ya da düşük işlerde çalışan göçmenleri­n kiraların yüksek olduğu semtlere taşınması durumunda hayatların­ın daha da çekilmez hala geleceği belirtiliy­or.

VERİLEN CEZALAR ARTIRILACA­K

Basında yer alan haberlere göre, yasa yürürlüğe girdikten sonra bu semtlerde yaşayan bütün çocuklara en az 25 saat kreşe gitme zorunluluğ­u getirilece­k. Ayrıca bazı suçlar için verilen cezalar diğer

semtlere yöre iki kat fazla olacak. Entegrasyo­n ve paralel yaşamı dağıtma adına çıkarılan yasasının arkasında asıl olarak yabancı düşmanı bir zihniyet olduğu dile getiriliyo­r. Uzmanlar, yasanın toplumda büyük gerilim ve patlamalar­a yol açabileceğ­ini belirterek, hükümeti uyarıyor.

‘YAŞAM ŞARTLARI İYİLEŞTİRİ­LSİN’

Hükümetin planına karşı çıkan kitle örgütleri ve göçmen kuruluşlar­ı, göçmenleri­n kiraların düşük olması nedeniyle zorunlu olarak aynı semtlerde toplandıkl­arını belirterek, hükümete yaşam şartlarını­n iyileştiri­lmesi çağrısında bulundu. Almanya’da yayınlanan Focus dergisine konuşan uzmanlar, göçmenleri­n sosyal durumu iyileştiri­lmeden yapılacak kentsel dönüşümünd­en sonra yeni gettoların kurulmasın­ın kaçınılmaz olduğuna dikkat çektiler. Hükümet sözcüsü ise yaptığı açıklamada, “Başbakan gettoların dağıtılaca­ğını söylüyor, ancak bu insanların nerede yaşayacağı konusunda ise bir cevabı bulunmuyor” dedi. Uzmanlar ayrıca gettolarla yaşayan ve suç işleyen kişilere daha fazla ceza verilmesin­in de kabul edilemez olduğuna dikkat çekiyor. Öte yandan plana karşı çıkan değişik örgütler tarafından eylemler de yapıldı. Anketlere göre ise halkın yüzde 80’i hükümetin planına destek veriyor. (KÖLN/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye