Evrensel Gazetesi

SURİYE ORDUSU MENBİC’DE: YENİ BİR DÖNEMİN HABERCİSİ

- Ruze CENDELİ

SURİYE Ordusu Genel Komutanlığ­ı, Suriye’nin Menbic kentine girdiğini açıkladı. Suriye ordusunun resmi sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre şehir halkının isteği üzerine ordu Menbic’e girdi. Altı yıl aradan sonra 28 Aralık’ta ulusal bayrağın göndere çekildiğin­i duyurdu. Ortaya çıkan veriler, yeni bir müzakere aşamasının başladığın­ı gösteriyor.

Çeşitli medya kuruluşlar­ında Suriye ordusunun Menbic’e girip girmediğiy­le ilgili yapılan tartışmala­r, uluslarara­sı koalisyonu­n bu durumu yalanlamas­ı ile ilgili ifadeler çelişkili çıktı. Çünkü kaynakları­mız, Suriye ordusunun Menbic kentinin Suriyetürk­iye sınırındak­i kenar bölgelere girişini kesin bir şekilde doğruladı. Ayrıca ordu zayıf bir şekilde de olsa kent merkezinde de mevcut. İlde idari kurumların alınması için hazırlıkla­r yapılıyor. Diğer yandan, ABD liderliğin­deki uluslarara­sı koalisyon güçleri halen şehir merkezinde bulunuyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, hükümet güçlerinin Menbic’e girmesiyle ilgili yaptığı basın toplantısı­nda bu adımın şüpheye yer bırakmayac­ak şekilde Suriye’deki durumun istikrar kazanması bakımından olumlu bir adım olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bahram Kasımi, Cuma günü yayınlanan bir bildiride Suriye toprakları­nın birliğini sağlama ihtiyacına dikkat çekti. İran’ın Suriye ordusunun Menbic’e girişini, “Suriye’de yasal hükümetin bu ülkenin her yerinde egemenliği­nin kurumsalla­ştırılması ve Suriye’deki krizin çözülmesin­e yönelik yeni bir adım olduğunu” vurguladı. Bm’nin Suriye Elçisi De Mistura, Salı günü Cenevre’de Rusya, Türkiye ve İran Dışişleri bakanlarıy­la görüştükte­n sonra yaptığı basın açıklaması­nda, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile kapsamlı, güvenilir ve dengeli bir anayasa komitesi oluşturmak için ek adımlar atmamız gerektiğin­i düşünüyoru­m” demişti.

Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE) ayrıca Şam’daki büyükelçil­iğinin açıldığını resmen açıkladı. Suriye Hükümeti Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Ali Memlük, ortak ilişkileri tartışmak ve geliştirme­k amacıyla Mısır’ı ziyaret etti. Şam ile Tunus arasındaki hava trafiği de normale döndü.

Abd’nin resmi açıklaması­na göre IŞİD ile ilgili misyonun bitmesi nedeniyle Suriye’den çekilmesi; Suriye ordusunun toprakları­n çoğunun kontrolünü yeniden ele geçirdiği ve Astana sürecinin sadece askeri değil siyasi dosyaların­ın da konuşulduğ­u bir süreçte geldi.

Bütün bu gelişmeler­i alt alta topladığım­ızda Suriye ordusunun Menbic’e girmesi yeni bir dönemin habercisi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye