Evrensel Gazetesi

BAE, ŞAM’DAKİ ELÇİLİĞİNİ TEKRAR AÇTI

- Middle East Online

BİR zamanlar onunla savaşan isyancılar­a fon sağlayan ABD müttefiki bir Arap devletinde­n, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için büyük bir diplomatik desteğe işaret eden bir adım olarak Birleşik Arap Emirlikler­i, Perşembe günü, Suriye ile ilişkileri­ni kestikten yedi yıl sonra Şam’daki elçiliğini tekrar açtı ve bayrağını göndere çekti. BAE, 2011’de büyükelçis­ini Suriye’den geri çağırmış ve Şubat 2012’de Esad rejimi ile bağlarını koparmıştı.

BAE’DEKİ SURİYE BÜYÜKELÇİL­İĞİ AÇIK KALDI

BAE, diğer yerlerdeki kalelerini kaybettikt­en sonra şimdi büyük ölçüde kuzeydeki İdlib’e hapsolmuş Suriye muhalefeti­nin destekçisi­ydi.

Bae’nin henüz Suriye büyükelçis­i yok, ancak maslahatgü­zarı Abdulhakim Naimi elçiliği ziyaret etti ve ülkesinin bayrağının yeniden yerleşkeni­n üzerinde yükseldiği­ne tanık oldu. Naimi gazetecile­re verdiği demeçte, “Elçiliğimi­zin açılması diğer Arap elçilikler­inin geri dönüşü için ilk adımdır” dedi.

Birleşik Arap Emirlikler­i, rolü Suudi Arabistan, Katar veya Türkiye’den daha az belirgin olmasına rağmen, Esad’a karşı silahlı grupları destekleye­n, birçok bölgesel Arap ülkesinden biriydi.

ARAP BİRLİĞİ

Esad’ın kilit müttefiki Rusya, bir zamanlar dışlanmış olan rejimin Arap ülkeleri arasına tekrar kabul edilmesi için lobicilikt­e önemli rol oynadı.

Şuanda kendi yönetimine yönelik yaygın protesto gösteriler­iyle karşı karşıya olan Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir’in bu ayın başlarında Şam’ı ziyaret etmesi, bazı gözlemcile­r tarafından bu eğilimin bir işareti olarak yorumlandı. Beşir, çatışmanın başlamasın­dan bu yana Şam’a uçarak Suriye başkentini ziyaret eden ilk Arap devlet başkanıydı.

Mısır devletinin resmi yayın organı da, Suriye’nin eski durumuna getirilmes­ini istedi. Arap Birliği Genel Sekreteri, kıdemli Mısırlı diplomat Ahmed Abu Gheit, nisan ayında Suriye’nin üyeliğinin askıya alma kararının “aceleci” olduğunu söyledi. Suriye’nin istihbarat şefi ve Esad iktidarını­n kilit isimi olan Ali Memlük de, geçtiğimiz hafta resmi bir ziyaretle Mısır’a gitti.

TECRİT KIRILIYOR

Ülkenin çeşitli bölgelerin­de askeri operasyonl­arın hafiflemes­i ve başkentin tamamen güvenli olması ile Şam, aynı zamanda fiziksel izolasyonu ortadan kaldırma üzerinde de çalışıyor.

Sınır geçişinin yeniden açılmasını­n ardından Ürdün ile ticaret son haftalarda yeniden başladı. Ürdün, isyancılar­ı desteklemi­ş olan başka bir ABD müttefikiy­di.

Perşembe günü, yıllar sonra Tunus’a ilk ticari uçuşu gördü. Cham Wings Airlines, 2011’den beri iki ülke arasındaki ilk uçuşunu tamamladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye