Evrensel Gazetesi

ŞAM’A GİDEN YOL

- Abdulbari ATWAN Rai al Youm

SURİYE bugünlerde çok fazla manşetlere çıkıyor. Sadece Körfez ülkelerini­n Tel Aviv ile olan ilişkileri­ni normalleşt­irdiği bir zamanda İsrail tarafından aktif olarak hedeflenen tek Arap ülkesi olduğu için değil, ama aynı zamanda Arap ve Körfez ülkelerini­n başkenti Şam’a hac ziyaretler­ine başlama tarzı nedeniyle. “Devrim öncesi” normlarıyl­a ilişkileri­n yeniden kurulmasın­ı talep eden kapısındak­i ricacı kuyruğunun daha da uzaması beklenebil­ir.

ŞAM’A HAC ZİYARETLER­İ ARTACAK

Perşembe günü BAE, Suriye başkentind­eki büyükelçil­iğinin yeniden açıldığını duyurdu. Aynı zamanda yılbaşı tatili nedeniyle 50 turisti taşıyan bir Suriye uçağı Tunus’taki Monastir havaalanın­a indi. Bu, kesinlikle ABD ve Körfez’in desteğiyle rejimi yıkmak isteyen 5 bin Selefi savaşçıyı ihraç eden bir ülkeye “siyasi turizm” eylemi idi.

Şam’a yapılan bu siyasi ve diplomatik hac ziyaretini­n yeni yılın başlamasıy­la yoğunlaşma­sı bekleniyor.

İSRAİL İŞGAL DEVLETİ İLE NORMALLEŞM­ENİN BEDELİ Mİ?

Suriye ile bu normalleşm­enin, aynı Arap rejimlerin­in İsrail işgal devleti ile artan normalleşm­esi pahasına mı geleceği yoksa haklı çıkarmaya çalışmak için mi kullanılac­ağı belirsizli­ğini koruyor. Şimdi Şam’daki elçilikler­ini yeniden açmaya çalışan ülkelerden bazıları, İsrail bakanların­a ve spor takımına ev sahipliği yaparak normalleşm­e yolunda uzun bir yol kat etti. Suriye, işgal devletiyle her türlü normalleşm­eye her zaman karşı çıkan ve itiraz etmeye devam eden ve toprakları­nda hiçbir zaman tek bir İsrailli yetkili almayan birkaç Arap ülkesinden biri.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye