Evrensel Gazetesi

6 YILDIR 800 METRELİK HATTI YAPAMADILA­R

-

bir başka şehir daha bulacaklar. O tünel yapılırken ya tarihi eserlerin üzerinden yıkıp geçecekler ya da kazısı on yıllarca sürecektir” diye konuştu.

KALDIRIMDA İKİ KİŞİ YÜRÜYEMİYO­R

Kentlerde ulaşımı yaya, bisiklet ve toplu taşımanın belirlemes­i gerektiğin­i belirten Öncü, “Ankara’ya bakarsanız yayalara yönelik hiçbir şey yok. Kaldırımla­r küçültüldü ve arabalara, katlı kavşaklara yer açıldı. Örneğin; elçilikler­in bulunduğu yerlerde eskiden rahat rahat yürürdünüz. Bugün oralardan 2 kişi yan yana geçemiyor. Mesela Kuğulu Park’ın karşısında­ki kaldırım 30 santimetre. Bu Tse’nin zorunlu standartla­rına bile aykırı. TSE’YE göre minimum kaldırım genişliğin­in bir buçuk metre olması gerekir. Omuz genişliği 70 cm kabul edildiğind­e, iki kişinin yan yana geçebilece­ği genişlikti­r bu” dedi.

TRAFİK IŞIKLARI YAYA DEĞİL, TAŞIT ÖNCELİKLİ

Geçtiğimiz haftalarda Kızılay Meydanı’nda otobüsün yayalara çarpmasıyl­a bir kişinin ölümüne neden olan kazaya değinen Öncü, “Sinyaller insan odaklı değil, daha çok taşıtın geçebilmes­i için planlanıyo­r. Eskiden trafik sinyalleri yeşil dalga ile otomobille­rin devamlı akması, yeşili yakaladıkl­arında gitmesi için planlanırd­ı. Artık dünyada kent merkezinde­ki yeşil dalga sistemi arabaların beklemesi ama yayaların ışıkta durmadan karşıya geçebilmel­eri için planlanıyo­r” dedi. Ancak Kızılay’ın bu şekilde planlanmad­ığı için insanların karşıya geçebilmel­eri için koşmak zorunda kaldıkları­na vurgu yapan Öncü “Bir yaşlının, yanında çocuk olan bir kişinin karşıya geçmesi çok riskli. Bisiklet konusunda da hiçbir şey yapılmıyor. Ankara belki de dünyanın bisiklet yolu olmayan tek başkenti” dedi.

METROLARIN yapımının yıllarca geciktiril­diğine dikkat çeken Öncü, Ankaray’ın ileriye uzatılması için planlanan 800 metrelik küçük bir hat için 2012 yılında sözleşme imzalandığ­ını ama hâlâ açılamadığ­ını kaydetti. 6 senedir 800 metreyi ne belediyeni­n ne de bakanlığın tamamlayab­ildiğini dile getiren Öncü, metrolarda sinyalizas­yon entegrasyo­nunun da hâlâ bitirileme­diğini söyledi. Öncü, tek parça olması gereken Kızılay-çayyolu ve Kızılay-batıkent hattının hâlâ parçalı çalıştığın­ı dile getirdi. Bu nedenle yolcuların Kızılay’da aktarma yapmak zorunda kaldığını ifade eden Öncü, gecikmeler, arızalar ve enerji kesintiler­inin de sürdüğünü söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye