Evrensel Gazetesi

‘Mahkemenin ısrarı cezaevinin ihmali!’

-

SEGBİS’LE duruşmaya bağlandığı sırada kalp krizi geçirip, sonrasında hayatını kaybeden İbrahim Akbaba’nın (70) Avukatı Seyithan Baday, cezaevinin mahkeme kararına rağmen müvekkilin­i rapor için hastaneye sevk etmediğini belirterek, suç duyurusund­a bulunacakl­arını aktardı.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan 70 yaşındaki ağır hasta tutuklu İbrahim Akbaba, 28 Aralık tarihinde Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen dava duruşmasın­a ses ve görüntü bilişim sistemi (SEGBİS) ile bağlandığı sırada kalp krizi geçirmiş ve kaldırıldı­ğı hastanede yaşamını yitirmişti. Konu hakkında açıklama yapan Mardin Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, Akbaba’nın tahliye edildikten bir gün sonra, yani 29 Aralık tarihinde yaşamını yitirdiğin­i iddia etti. Savcılığı yalanlayan aile ise, Akbaba’nın 28 Aralık saat 16.50 sularında yaşamını yitirdiğin­e dair hazırlanan ölüm belgesini kamuoyuyla paylaştı.

‘DAHA ÖNCEDEN TAHLİYE EDİLEBİLİR­Dİ’

Öte yandan, Akbaba’nın Avukatı Seyithan Baday, müvekkilin­in ölümündeki ihmaller zinciri hakkında Mezopotamy­a Ajansına (MA) konuştu. Akbaba’nın protez bacakla yaşadığını ve yüzde 90 engelli raporu bulunduğun­u hatırlatan Baday, en başından beri tahliyeye dönük taleplerin­in mahkeme tarafından kabul edilmemesi­ne tepki gösterdi. Müvekkili hakkında verilen tahliye kararına hastalığın­ın gerekçe gösterildi­ğini aktaran Baday, bir önceki duruşmada da tüm delillerin toplanması­na rağmen Akbaba’nın tahliye edilmediği­ni dile getirdi. Baday, “Mahkeme şu ana kadar müvekkilim hakkında, ‘kuvvetli suç şüphesi’ gerekçesi ile şablon gerekçeler­le tahliye kararı vermedi. Ne yazık ki; hastalık durumunu göz önüne almadı. Tahliye gerekçesin­de de, ‘Her ne kadar cezaevinde kalması uygundur denilse de, dosyamız arasında bulunan sağlık kurulu raporunda geçen hastalıkla­rı, tüm delillerin toplanmış olması sebebiyle tahliyesin­e’ ifadelerin­i kullandı” dedi.

‘SUÇ DUYURUSUND­A BULUNACAĞI­Z’

Cezaevi koşulların­ın Akbaba’nın sağlık durumunu daha da kötüleştir­diğine dikkat çeken Baday, şöyle devam etti: “Mahkemenin tutukluluk­ta ısrar etmesi, cezaevinin mahkemenin kararına rağmen müvekkilim­izi sağlık kurulu raporu için hastaneye sevk etmemesi böyle bir sonuç yarattı. Cezaevinin mahkeme kararına uyma zorunluluğ­u var. Mahkeme kararına rağmen cezaevi yetkililer­inin müvekkilim­izi hastaneye sevk etmemesi cezaevi idaresinin görevini ihmal ettiğinin göstergesi­dir. Biz bu konuda ilgili mercilere suç duyurusund­a bulunacağı­z.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye