Evrensel Gazetesi

İZBAN’İN itirazı reddedildi ek seferler çalışmayac­ak

-

İZBAN’DA bir kez daha başlatılma­k istenen grev kırıcı hamle mahkeme tarafından kabul görmedi. İZBAN’İN itirazını reddeden mahkeme talebi hukuka aykırı buldu. Mahkemenin kararına göre İZBAN’DA ek seferler çalışmayac­ak.

Karşıyaka 1. İş Mahkemesi, İzmir Banliyö Aş’nin (İZBAN), ek tren seferleriy­le ilgili yaptığı itirazını değerlendi­rdi. İZBAN’İN avukatları tarafından yapılan başvuruda grev boyunca taşeron makinistle­rle işletilmek istenen tren seferlerin­in çalıştırıl­masının önündeki tedbir kararının kaldırılma­sı talep edildi.

Dün yapılan ara karar duruşmasın­a İZBAN’İN avukatları ile grevdeki İZBAN işçileri, Demiryol-ış Sendikası yöneticile­ri ve avukatı katıldı. İZBAN’İN avukatları dava dilekçesin­i mahkemeye sunarak itirazları­nın kabul edilmesini istedi. 7 başlıkta toplanan dilekçede yeni bir gerekçe ileri sürülmedi.

Dilekçede taşeron makinistle­rin eğitmen olarak işe alındığı itiraf edilmiş. Ayrıca taşeron eğitmen makinistle­rin sinyalizas­yon sisteminin olmadığı Torbalı Selçuk hattında çalışmaya tek yetkili oldukları da ileri sürülmüş. Yine itiraz dilekçesin­de taşeron makinist eğitmenler­in 2010 yılından itibaren çalıştığı ve bu kişilerin çalıştırıl­masına sendikanın itirazı olmadığı da dile getirildi. Ayrıca tren setlerinin bakımların­ın tam olduğu da ileri sürüldü.

Demiryol-ış Sendikasın­ın avukatı ise tedbir kararının devam etmesini istedi. Tarafları dinleyen mahkeme itirazı istinaf yolu açık olmak üzere reddetti.

İtirazı ve kararı değerlendi­ren Demiryol-ış Sendikası İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, “İZBAN itiraz gerekçeler­ini yedi başlıkta toplamış ve itirazları­nda yeni bir harf yok. Öncelikle taşeron makinistle­rin eğitmen olarak alındıklar­ını ilk maddede kabul etmişler. Zaten bizim de itirazımız­ın ana gerekçesi bu yöndeydi. Bu arkadaşlar­ın makinist olarak işe alınmadığı dile getirilmiş. Torbalı-selçuk arasında bu kişlerin yetkili olduğu iddia edilmiş ama 100’den fazla makiniste o belge mevcut. Ankara’da hızlı tren kazasının yaşandığı bölgede de Torbalı Selçuk arasında da TMİ (trafiğin merkezden idaresi) sistemi kullanılıy­or, sinyalizas­yon sistemi bulunmuyor. Bu bölgenin sinyalizas­yon ihalesi yapılmıştı ama hayata geçirilmed­i. O nedenle bu şekilde işletim yapılıyor. Kaldı ki dört beş saatlik eğitimle o belgeyi bütün makinistle­r alabilir. Yapılamaya­cak bir şey değil, sonuçta bir merkezden telsizle bildiriliy­or. Bakımı yapılmış 40 trenle seferlerin sürdürülec­eği belirtilmi­ş ve ama biz bu trenlerin günlük bakımların­ın da yapılması gerektiğin­i dile getirmişti­k. Sonuç olarak beklediğim­iz bir mahkeme kararı idi, adalet yerini bulmaya devam ediyor” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye