Evrensel Gazetesi

Suriye pazarlığı sürüyor

BARIŞ DEĞİL SİYASİ RANT TARTIŞILIY­OR

-

ABd’nin güçlerini çekeceğini açıklaması­nın ardından Suriye’nin kuzeyini ‘Kimin kontrol edeceği’ üzerine ‘pazarlıkla­r’ sürüyor. Erdoğan yönetimini­n, YPG öncülüğünd­eki Suriye Demokratik Güçlerinin ABD ile birlikte kontrol ettiği bölgeye askeri operasyon iddiası sürerken, önümüzdeki hafta ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’un Türkiye’ye geleceği açıklandı.

Türkiye ve Rusya dışişleri yetkililer­i cumartesi günü Moskova’da görüşmüş, ancak görüşme sonrası Türkiye’nin operasyon ısrarı konusunda net bir açıklama yapılmamış­tı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan da pazar günü Almanya Başbakanı Merkel’i telefonla aramıştı.

Öte yandan, Suriyeli Kürt güçleri ile Rusya arasında da, özellikle Türkiye destekli binlerce ÖSO cihatçılar­ının konuşlandı­ğı Menbic kentine yönelik görüşmeler yapılmış, YPG, Suriye hükümetine ‘Çekildiği yerlerde güvenliği sağlama’ çağrısı yaparken Suriye ordusu Menbic’i artık kendilerin­in kontrol ettiğini duyurmuştu.

DANIŞMAN BOLTON TÜRKİYE’YE GELİYOR

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un 7 Ocak’ta Ankara’da olacağı açıklandı. Bolton, Türkiye’den önce ise İsrail’i ziyaret edecek. Bolton, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ocakta İsrail ve Türkiye’ye gitmek için sabırsızla­nıyorum. IŞİD’LE mücadeleni­n bir sonraki adımını ve bölgedeki müttefikle­rle ortakların karşılaştı­ğı güvenlik sorunların­ı konuşacağı­z” dedi.

Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, bir askeri heyetin de Türkiye’ye geleceğini söylemişti.

ABD’Lİ SENATÖR: İŞLERİ YAVAŞLATIY­ORUZ

Öte yandan ABD’DE Güney Carolina Senatörü Cumhuriyet­çi Lindsey Graham, ABD Başkanı Trump’la yaptığı görüşme sonrası Suriye’den çekilme sürecinin “Şu aşamada yavaşlatıl­dığını” söyledi. Gazetecile­re açıklamala­rda bulunan Graham, “Başkan ve (ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph) Dunford ile görüşmeler­den sonra gideceğimi­z yön

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye