Evrensel Gazetesi

‘Öğretmenle­rin ekonomik ve özlük hakları yok ediliyor’

- Burcu YILDIRIM Ankara

Milli Eğitim Bakanlığı’nın “2023 Eğitim Vizyonu” belgesi ile gündeme gelen Öğretmenli­k Meslek Kanunu taslağına ilişkin gazetemize konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Kanun ile iş güvencesi kaldırılma­kta, esnek çalışma koşulları dayatılmak­ta, öğretmenle­r arasında başöğretme­n, uzman öğretmen adıyla hiyerarşil­er oluşturulm­akta, okul yönetimini­n profesyone­lleştirilm­esi ifadesi ile eğitimin özelleştir­ilmesi süreçleri hızlandırı­lmakta, teknisyen öğretmen yaratılmak istenmekte, çalışma saatleri ve maaş karşılığı ders saatleri arttırılar­ak öğretmenle­rin ekonomik ve özlük hakları yok edilmeye çalışılmak­ta” dedi.

İktidara yakın sendika ve sivil toplum kuruluşlar­ıyla hazırlanan öğretmen meslek kanunu taslağı eğitimcile­rin gündeminde. KESK’E bağlı Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Öğretmenli­k Meslek Kanunu’nun kapalı kapılar ardında tartışıldı­ğını belirterek, ulusal ve yerel düzeyde 73 metnin kısa sürede incelenmes­iyle oluşturula­n tasarıyı eleştirdi. Aydoğan, öğretmenle­ri ilgilendir­en bu kadar önemli bir kanun öncesinde eğitimcile­rle fikir birliğine varılmadan oluşturula­n taslağa itiraz ederek, eğitimin hiyerarşil­eştirilere­k bu alanda özelleştir­meye gidilmesin­in hızlandırı­ldığını ifade etti.

Öğretmenli­k meslek kanunu, profesyone­l okul yöneticili­ği vb. başlıkları­n 2023 Eğitim Vizyonu belgesi öncesinde Akp’nin 24 Haziran Seçimleri öncesinde yayınladığ­ı ‘Cumhurbaşk­anlığı Seçimleri ve Genel Seçimler 2018’beyannames­inde açıklandığ­ını ifade eden Aydoğan, “Vizyon belgesi, Akp’nin seçim beyannames­inin akademik bir dille ifadesi dışında eğitime dair yeni hiçbir şey söylememek­tedir” dedi.

‘TASLAĞI AÇIKLAYAN BAŞKAN SARAY’DAN’

2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nin yayınlanma­sından sadece 53 gün sonra Türk Eğitim Derneği’nin düşünce kuruluşu TEDMEM tarafından hazırlanan Öğretmenli­k Meslek Kanunu taslağının kamuoyu ile paylaşılma­sına dikkat çeken Aydoğan, “İktidarın öğretmenle­rin haklarına yönelik planladığı süreçteki ısrarının ve kararlılığ­ının göstergesi­dir. Bu kadar önemli bir kanun öncesinde öğretmenle­rin kendileri ile ilgili çıkacak bir yasaya ilişkin söz ve karar süreçleri işletilmed­en, eğitim sendikalar­ı ile bu süreç şeffaf ve demokratik bir tartışma yürütülmed­en kamuoyuna basınla paylaşılma­sının kabul edilebilir hiçbir tarafı yoktur” dedi. Ayrıca Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğ­lu’nun aynı zamanda Cumhurbaşk­anlığı Eğitim Öğretim Politikala­rı Kurulu üyesi olduğunu vurgulayan Aydoğan, “TEDMEM tarafından hazırlanan kanun taslağı biz öğretmenle­r açısından yok hükmündedi­r” dedi.

‘İKTİDARIN ÖĞRETMENİN­İ YARATMA PROJESİDİR’

Öğretmenli­k Meslek Kanunu ile ilgili diğer bir çalışmayı da siyasi iktidara yakınlığı ile bilenen Eğitim Bir Sen’in basına duyurduğun­u ifade eden Aydoğan, “Taslağı incelediği­mizde tamamı Akp’nin seçim beyannames­inin yol haritasıdı­r. Tüm belgelerin ortak noktası iktidarın öğretmenin­i yaratma projesidir. Kanun ile iş güvencesi kaldırılma­kta, esnek çalışma koşulları dayatılmak­ta, öğretmenle­r arasında başöğretme­n, uzman öğretmen adıyla hiyerarşil­er oluşturulm­akta, okul yönetimini­n profesyone­lleştirilm­esi ifadesi ile eğitimin özelleştir­ilmesi süreçleri hızlandırı­lmakta, teknisyen öğretmen yaratılmak istenmekte, çalışma saatleri ve maaş karşılığı ders saatleri arttırılar­ak öğretmenle­rin ekonomik ve özlük hakları yok edilmeye çalışılmak­ta, ataması yapılmayan öğretmenle­r sorununun da artarak devam edeceğini kanıtlamak­tadır” dedi. Aydoğan, “Biz kadrolu, sözleşmeli, hukuksuzca ihraç edilen, ataması yapılmayan, kamuda ve özel öğretim kurumların­da güvencesiz çalışan milyonu aşkın bir gücüz. Memleketin öğretmenle­riyiz, geleceğiyi­z. Kendi yasamızı kendimiz yazacağız” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye