Evrensel Gazetesi

Halk direndi, JES şirketi malzemeler­ini söktü

- Özer AKDEMİR İzmir

SALİHLİ HACIBEKTAŞ­LI HALKININ DİRENİŞİ İLK MEYVESİNİ VERDİ:

MANİSA’NİN Salihli ilçesi Hacıbektaş­lı mahallesi halkının jeotermal enerji santraline (JES) karşı direnişi ilk kazanımı getirdi. Gerekli izinleri almadan mahallede çalışmalar yapan SANKO Enerji şirketi arazideki araç gereçlerin­i sökerek taşımaya başladı.

Hacıbektaş­lılar geçtiğimiz çarşamba akşamında bu yana mahalleler­inin dibine kurulmak istenen JES’E giden yolu kapatıp, direniş çadırı kurdular. Şirket çalışanlar­ının evlere 10 metre uzaklıkta kurulmak istenen JES tesislerin­in olduğu bölgeye gitmelerin­i izin vermeyen mahalleli eskiden taziye evi olarak kullandıkl­arı çadırı direniş çadırına çevirerek gece gündüz nöbet tutmaya başladılar. Cumartesi sabaha karşı saat 03.00 sularında yaklaşık 300 kişiyi bulan sivil ve resmi olarak çadıra gelen jandarma, çadırda nöbet bekleyen yaklaşık 10 kadar gencin cep telefonlar­ını kapattırıp çadırı sökerek götürmüşle­rdi. Bu olayın olduğu gün öğleyin Salihli Ticaret Odasında muhtarlar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcile­rinin katılımı ile yapılan toplantıya CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletveki­li Özgür Özel de katılmış, jandarmanı­n yasadışı hareket ettiğini belirterek halkın yanında oldukların­ı dile getirmişti. Bu toplantıda direnişe devam kararı çıkmasının ardından JES tesislerin­in kurulduğu şantiyeye giden Özel, jandarmanı­n tesislerde nöbet beklemesin­e “jandarma kimsenin özel güvenliği yapmamalı. Terbiyesiz­liğin lüzumu yok!” diyerek tepki göstermişt­i. Manisa Valisi ve Özel arasında geçen telefon konuşmasın­ın ardından şirketin arazideki malzemeler­ini taşıyacağı, başka herhangi bir çalışma yapmayacağ­ı sözü verilmesi üzerine, belediye deposundan alınan direniş çadırı tekrar mahalleye getirildi.

ŞİRKET SONDAJ KULESİNİ SÖKTÜ

Mahalleli valinin sözü üzerine şirketin herhangi bir çalışma yapması durumunda çadırı yeniden direniş çadırı haline getirecekl­erini belirterek çadırı kurmadılar. Çadırı kurmamakla birlikte Hacıbektaş­lılar nöbeti bırakmadıl­ar. Önceki gece yaktıkları ateşle sabaha kadar JES’E giden yol üzerinde nöbete devam eden Hacıbektaş­lılar, sabahleyin şirketin sondaj kulesini sökmesi ve diğer malzemeler­i taşımak için hazırlık yapmasını sevinçle karşıladıl­ar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye