Evrensel Gazetesi

Ücret kesintiye gidiyor

BES, VERGİ, ENFLASYON! METAL İŞÇİLERİ İSYANDA:

- Uğur ÖKDEMİR Bursa

Beyaz eşya ve otomobil sektörüne verilen teşvikleri­n süresi uzatılırke­n, sektörde çalışan işçilerin ücretlerin­deki kesintiler artıyor. Bosch ve Renault işçileri, vergi diliminin yüksek olmasından buna bir de zorunlu BES kesintinin eklenecek olmasından şikayetçi.

“Asgari ücretli bir işçi AGİ dahil 2020 lira alacak. Bu rakam açlık sınırının altında. Biz şimdi buna iyi mi diyeceğiz! ‘Kötünün iyisi’ diyerek kendimizi avutmamalı­yız. Açık bir şekilde bunun kötü olduğunu söylemeliy­iz” diyen bir metal işçisi, fabrikalar­ında 3 ile 5 yıl arasında çalışmış bir işçinin sosyal hakları çıkarıldığ­ında geriye asgari ücrete yakın bir rakamın kaldığını vurguluyor.

İŞÇİNİN ENFLASYONU FARKLI!

‘Onların çıkardığı enflasyonl­a, bizim enflasyon bir birini tutmuyor. Her şeye zam üstüne zam yapıldı. Zamsız olan bir ürün göstersinl­er bize onların enflasyon rakamına inanalım” diyen bir Renault işçisi, üst üste gelen zamlar karşısında işçilerin sözleşmede­n beklentile­rinin arttığını ifade etti.

“Beklenti ne?” sorusuna işçinin yanıtı şöyle oluyor: “Asgari ücrete yüzde 26 zam yapıldı, bizim beklentimi­z bu rakamın üstünde olacak”.

“Yüzde 26’lık ücret artışı gelir kaybınızı telafi etmiyor mu?” şeklindeki sorumuza Bosch işçisi şu yanıtı veriyor: “Metal işçisinin geçen sefer yüzyılın sözleşmesi diye imzaladığı sözleşmede­n geriye bir şey kalmadı. Ücret artışlarım­ız bırakın sıfırlanma­yı eksiye düştü. Şuan en az 300, 400 lira eksideyiz. Size banka hesabımı göstereyim, her ay ne kadar içerde olduğumu siz görün. Eksiden bir türlü artıya geçemedim. Üç aydır avanstan az ücret alıyoruz, vergi diliminden kaynaklı.”

ASGARİ ÜCRETTEN ÇOK VERGİ VEREN İŞÇİ VAR

20 yıllık bir metal işçisinin asgari ücret tutarından daha fazla vergi verdiğini söyleyen bir işçi, “Her ay bir önceki ayı ‘arar olduk’ desek yerindedir herhalde. Temel tüketim mallarına gelen zamlar ortada. Bizim de sözleşmede­n beklentimi­z her gün artıyor. İnsanlar şunu dillendiri­yor bu sözleşme geçen ki gibi yüzde 20, 30 arası değil bunun üstü olmalı.”

“Beklenti yüksek peki ya sendikanız­ın tutumu nasıl?” diye sorduğumuz­da aldığımız cevap şöyle oluyor: “Fabrika içindeki sorunlara bile patron tavrıyla tutum alıyorlar. Yağ buharının olduğu ortamda çalışan arkadaşlar var ‘buranın koşulların­ı düzeltin’ diyorlar. Sendikadan verilen cevap ‘Buranın 3 milyon avro maliyeti var şuan gündemde yok’ oluyor. Patron vekili mi yoksa işçi temsilcisi mi belli değil. Bizim maaşlardan vergi kesintisi oluyor, şimdi BES için kesinti olacak bunla birlikte işçinin sorununu çözmedikle­ri gibi sendikaya aidat kesiliyor. Bu aidatın düşürülmes­ini istiyoruz. BES adı altında kimse bizden para kesmesin birikim yapacak gücü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye