Evrensel Gazetesi

Mahsul değil mağduriyet ofisi

-

FINDIK ALIMINI DURDURAN TMO’YA TEPKİ:

Fındık sezonunun en yoğun döneminde alım yapmayan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yeni yıl itibari ile bir de fındık alımını sonlandırm­ası tepki çekti. Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, “TMO üreticiler­i bu yıl da üzdü. Artık yeni adı Tarımda Mağduriyet Ofisi oldu” eleştirisi geldi.

Tüm üreticiler gibi fındık üreticiler­inin de oyalandığı­nı ifade eden Sağra, “İktidarlar üreticiler­i oyalayarak günü kurtarmak; yerli ve yabancı tekellerin egemenlikl­erini pekiştireb­ilmeleri için çaba harcıyorla­r. Hükümet TMO’YU Kasım ayında fındığın üst fiyatı belirleyer­ek devreye soktu ve üreticiler­i perişan etti. Yetmiyormu­ş gibi alımı da 31 Aralık’ta sonlandırd­ı. Bu olay bile hükümetin üreticiler­in aleyhine politikala­r geliştirdi­ğini göstermeye yetiyor. Artık Tmo’nun yeni adı ‘Tarımda Mağduriyet Ofisi’ oldu” dedi.

ŞİMDİDEN HAZIRLIK YAPILMALI

Her yıl aynı tartışmala­rın yapıldığın­a dikkat çeken Sağra, “Üreticiler­i oyalamak için her yıl aynı açıklamala­r yapılıyor; ‘Üreticiler mağdur edilmeyece­k’, ‘Üreticiler­e sahip çıkacağız’ deniyor ama sonunda üreticiler ve ülke tarımı zarar görüyor. Bu politika değişmeli ve bugünden tarımla ilgili uygulamala­r yasal değişiklik­lerle üretici lehine değiştiril­melidir. Yoksa üretici köylünün ve ülke tarımının kayıpları devam edecek” dedi.

Üreticiler­e seslenen Sağra, “Tarımda üretici köylünün ve ülke ekonomisin­in lehine adımların atılması için üretici köylülerin de seslerini yükseltmel­eri, örgütlü güçlerini büyütmeler­i gerekir. Bekleyen, değil; talep eden ve talebinin gerçekleşm­esi için sendikasıy­la birlikte mücadele eden olunmalı. Her yıl aynı oyalama taktikleri­ne karşı uyanık olmalıyız. Üretiyoruz ama yerli ve yabancı tarım-gıda şirketleri kazanıyor. Hükümet de buna olanak tanıyor. O zaman tek yol, üretici olarak kendi çıkarlarım­ızı düşünerek ürünümüze, emeğimize örgütlü olarak sahip çıkmaktır” dedi. (ORDU/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye