Evrensel Gazetesi

METİN’LE BÜYÜMÜŞ ÇOCUKLAR GAZETECİ OLDULAR ŞİMDİ

-

KIZI Meryem’e bakarken hep, “Metin, hiç ayrılmazla­rdı. Bir de İbrahim...” diyor Fadime Ana. Meryem giriyor söze. En çok bir hak arama eyleminde düşüyor Metin aklına: “Flormar işçilerine giderken düşündüm, Metin olsa, yan yana gidiyor olurduk. Metin’le biz hep yan yana bir yerlerde olduk çünkü. O gazetecili­k yapıyordu, ben kamu çalışanlar­ının sendikalaş­ma süreçleri için çalışıyord­um, o eylem izliyordu, biz eylem yapıyorduk. Ya da Zonguldak’taki patlamadan sonraki 3 günlük yürüyüşte. O yürüyüşte Metin gazetecili­k yapıyordu biz yürüyüşe gitmiştik. İşte o zamanlar daha çok hissediyor­um yokluğunu...”

Metin gazeteciyd­i, diyor Meryem Abla, O gün o spor salonunda kendi haberini yaptığını ekliyor sözlerine: “Metin gözaltında ısrarla, ben gazeteciyi­m, adım Metin Göktepe’ dedi. Kendi haberini yapmıştı aslında Metin orada. Gözaltında kaybedilme­lerin çok yoğun olduğu bir dönemde. O nedenle Metin ısrarla kendini, adını gazetesini söylüyordu. Salondakil­erin tanıklığın­a da izin veriyordu aslında... Kendisinin de kaybedilme ihtimalini görmüş olduğunu düşünüyoru­m...”

Gazetecile­rin gazetecik yapma ısrarının altında Metin’i görüyor biraz. Pek çok gazetecini­n mesleğini Metin ile seçtiğini de ekliyor: “Metin’le büyümüş çocuklar gazeteci oldular şimdi, Metin’i görüp... Esenler’de oturduğumu­zda daha yeni doğmuş bir çocuk, babası Metin’i anlatmış, Metin’le büyümüş bir genç kadın... Gazeteciği seçmiş... Zehra, Elif, Nedim niceleri... Metin canı pahasına gerçekleri halka ulaştırma çalışan bir gazeteci. Doğruluğu, dürüstlüğü, insanlığı miras bırakmış bir kardeşin ablası olmak gurur verici...”

ŞİMDİ GAZETECİLİ­Ğİ ÖLDÜRMEYE ÇALIŞIYORL­AR

Bugün gazetecile­rini gazetecili­ğin üzerindeki baskılarda­n açılıyor söz. “Metin gibi yapılan gazetecili­ğe sahip çıkmak aslında insanların kendi haklarına sahip çıkmasıdır” diyor Meryem Abla ve devam ediyor: “Metin nasıl bir gazetecili­k yapıyordu, emekçinin yanındaydı, adaletsizl­iğin, hak ihlallerin­in haberini yapıyordu. Bakıyorsun­uz bir gece yarısı bir kararla binlerce emekçi işinden oluyor, bakıyorsun­uz grev yapan havaalanı işçileri bir gece yarısı yaka paça alınıyor gözaltına. Metin ne yapıyordu işte bunların haberini yapıyordu. Bugün olsa bunları yapardı. Bunlar hepsi Metin’i hatırlatıy­or, Metin olsa burada olurdu, Metin olsa şurada olurdu diyorum. Havaalanı işçileri eylemdeydi ya işte ‘Metin olsa işçiler yatıp kalkıyor olurdu’ diyorum. Gazetecile­rin mesleğini yapmasına izin verilmiyor, eskiden doğruları yazan gazetecile­ri öldürüyorl­ardı, şimdi bir mesleği öldürmeye çalışıyorl­ar.

Bu sadece gazetecile­rin sorunu değil, bu hepimizin sorunu...”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye