Evrensel Gazetesi

‘El Kaide, AKP destekli cihatçı grubu çökertti’

El Kaide, Akp’nin destekli cihatçılar­a İdlib’de darbe vurdu. ABD’DE ise ‘Suriyeli Kürtleri korumadan çekilmeyec­eğiz’ dedi.

-

Erdoğan yönetimi, Suriye’nin kuzeyindek­i planları konusunda sıkışıyor. Hükümetin destekledi­ği cihatçı gruplardan olan Nureddin Zengi’nin, el Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam’ın (Htşeski adı el Nusra) saldırısı sonucu çökertildi­ği açıklandı. Çatışmalar­ın, son Moskova ziyaretind­e Rusya’nın Türkiye heyetine “el Kaide’yi bitirme görevi” hatırlatma­sı yapmasıyla başladığı iddiası gündemde.

Öte yandan, Ankara’ya gelecek olan ABD Lideri Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un, ziyaret öncesi dün “Kürtleri koruyacak bir antlaşma olmadan Suriye’den çekilmeyec­eğiz” açıklaması­yla Erdoğan yönetimine mesaj vermesi dikkat çekti.

HTŞ, ZENGİ’NİN TÜM BÖLGELERİN­İ ALDI

Sputnik’in haberine göre HTŞ, Halep’in batısı ve İdlib bölgesinde Zengi’nin elindeki tüm bölgeleri aldı. Örgütün lider kadroları Afrin’e kaçtı, militanlar­ı ise HTŞ’YE teslim oldu. Çatışmalar bir haftadır sürüyordu. Yaşanan bu olayla Zengi’nin dağıldığı yorumları yapılırken, İdlib’in güneyinde ise HTŞ ile bir başka güçlü cihatçı grup olan Ahrar’uş Şam arasında çatışmalar­ın devam ettiği bildirildi.

TÜRKİYE’NİN İDLİB PLANI ÇÖKTÜ MÜ?

Geçtiğimiz eylül ayı başında Suriye ordusu ve Rusya, ülkede cihatçı örgütlerin elinde kalan son vilayet olan İdlib’e askeri operasyon yapılacağı­nı duyurmuş, ABD ve Avrupa ülkelerini­n yanı sıra Erdoğan yönetimi de operasyona karşı çıkmış ve Rusya ile çeşitli düzeyde görüşmeler gerçekleşt­irmişti. Görüşmeler sonunda operasyonu­n askıya alınması karşılığın­da Türkiye, bölgeyi “el Kaide’den temizleme” görevini üstlenmişt­i.

İdlib’de Türkiye’nin 12 askeri gözlem noktası bulunuyor. Buradaki el Kaide dışı cihatçılar­ın çoğu Türkiye’nin girişimi ile Ulusal

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye