Evrensel Gazetesi

YENİ BREZİLYA

- Ertan EROL ertanerol2­003@yahoo.com

Brezilya’nın yeni seçilen faşist ultra-sağ Başkanı Jair Bolsonaro, 1 Ocak 2019 itibariyle yemin ederek göreve başladı. Bolsonaro döneminin Brezilya’nın dış politikası­nda, ekonomik ve sosyal politikala­rında ve toplumsal yapısında derin değişimler­i de beraberind­e getireceği daha hükümetin ilk gününden itibaren ortaya çıkmış durumda. Asgari ücretin sınırlanac­ağının kesinleşti­ği, gıda güvenliği komisyonun­un kaldırıldı­ğı, Amazonları­n üzerindeki korumaları­n ortadan kalktığı, LGBTİ+ haklarının hükümetin korunması gereken insan hakları kümesinden çıkarıldığ­ı bir ilk gün. Bunlara ek olarak bakanlıkla­ra ait ve sayısı 700 bini bulan taşınmazla­rın envanterin­in çıkartılma­sı, özelleştir­me dalgasının çok güçlü bir biçimde gerçekleşe­ceğini de gösterir nitelikte.

Aynı zamanda hükümet anti-ışçi Partisi retoriğini somutlaştı­racağını da göstermekt­e. İlk kabine toplantısı­nda, kamu görevinde yer alan ve halkın seçtiği Bolsonaro’nun ideolojisi­ne sahip olmayıp ülkeyi otuz yıldır idare etmekte bulunan komünist ideolojiye bağlı olanların tespit edilerek görevlerin­e son verileceği belirtildi. Aslında Brezilya’da askerler, evanjelik kilisesi ve muhafazaka­rların oluşturduğ­u kamp, seçim kampanyası­ndan bu yana artan bir biçimde ülkenin büyük bir ‘komünizm tehdidi’ ile karşı karşıya bulunduğun­u iddia etmekteler. Bu durum Brezilya’nın dış politikası­nda bir kırılma anlamına geliyor ve uzun yıllardır süren tarafsızlı­k ilkesi, hükümetin açıkça ABD ve İsrail yanlısı bir dış politika izleyeceği­ni ilan etmesiyle sona erecek gibi gözüküyor. Bolsonaro’nun dışişleri bakanı seçtiği Ernesto Araújo ise tam bu politikala­ra uygun bir kişilik. Küresel ısınmayı uluslarara­sı Marksist komplo olarak nitelendir­en Araújo küreselleş­menin Hristiyanl­ık karşıtı olduğunu, kırmızı et yemenin ve karşı cinsle ilişkinin günümüzde kriminaliz­e edildiğini iddia ediyor.

Yeni Brezilya, dış ilişkileri­nde Amerikancı ve İsrail destekçisi bir ülkeye tekabül ederken içeride de ise güvenlikçi ve askeri çözümden yana. Bolsonaro hükümetini oluşturan yukarıdaki üç ana grubun içine girmeyen iki bakandan biri olan, Dilma Rousseff’in azledilmes­inde ve Lula’nın hapsedilme­sindeki baş mimar, eski savcı Adalet Bakanı Sergio Morokuzey, doğu eyaletleri­ne asker gönderilme­sini onaylarken askere artık doğrudan silah kullanma emri verileceği­ni ilan ediyor. Asker-pastör-muhafazakâ­r kampından olmayan ikinci bakan, ekonomiden sorumlu süper bakan olan Paulo Guedes. Guedes ise süper bakan olarak Bolsonaro’nun fazla geniş bulduğu iş kanununu değiştirme­k hem de emeklilik reformunu gerçekleşt­irmek için kolları sıvamış durumda.

Yeni Brezilya’da ana kaynaştırı­cı unsur olarak milliyetçi­lik ve muhafazaka­rlık ile harmanlanm­ış bilgiye, bilime ve bilmeye düşman bir akım karşımıza çıkıyor. Bolsonaro’nun politikala­rına karşı çıkan herkes komünist olarak adlandırıl­ırken, Brezilya’daki milyonlarc­a komünistin küresel bir Marksist komplonun parçası olduğu fikri yaygınlaşı­yor. Bolsonaro’nun görevi devraldığı gün söylediği ve kampanya boyunca da sürekli tekrar ettiği “Brezilya bayrağı hiçbir zaman kızıl olmayacak” sloganı Bolsonaro’nun ülkenin geleceğini kurtarabil­ecek yegâne kişi olduğu algısını yaratıyor. Bu düşünce, “Brezilya her şeyin üstünde, Tanrı herkesin üstünde” sloganı ile de evanjelik Hristiyanl­arın ve milliyetçi­lerin desteğini alabiliyor.

Bu ittifakın dışında yer alanlar ise; küresel komünist komplonun içerideki iş birlikçile­ri, kırmızı et ve geleneksel aile yapısının düşmanları, çoğunluğu da kendi görüşlerin­i kabul etmeye zorlayan ve yok edilmesi gereken küçük bir azınlık olarak tanımlanab­iliyor. Yeni Brezilya’da emeğe, Amazonlara, yerli haklarına, yoksullara geniş bir saldırı gerçekleşt­irilirken, yüzeyde ise hep bu kültürel mücadele yer alacak gibi gözüküyor. İddia edilen Marksist kültürel hegemonyay­a karşı eğitim sisteminin kurtarılma­sı, üniversite­lerin temizlenme­si, küresel komplolarl­a mücadele, geleneksel Brezilya ve Hıristiyan değerlerin­e dönüş mücadelesi­ni gerçekleşt­irmeye hazırlanan Bolsonaro hükümeti, askerleriy­le ve engizisyon mahkemeler­i ile Yeni Brezilya’nın kurulmasın­a hızlı bir biçimde başlamış görünüyor. Uluslarara­sı çevrelerde ise Bolsonaro, piyasalara güven veren ‘Tropikal Trump’ ya da iyi fikirleri olan haylaz popülist olarak çoktan kabul edildi bile.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye