Evrensel Gazetesi

Finlandiya’da mülteciler­e suçlu muamelesi yapılacak

- Murat KUSEYRİ Stockholm

FİNLANDİYA’YA “yasa dışı” yollarla vizesiz giriş yapan mülteciler tutuklanac­ak ve 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırıla­bilecek.

Parlamento­nun kabul ettiği yasa değişikliğ­i Cumhurbaşk­anı Sauli Niinistö tarafından 19 Aralık 2018 günü onaylandı ve 1 Ocakta yürürlüğe girdi.

Daha önce de ülkeye dökümansız giriş yapan yabancılar­ın para cezasına çarptırıla­cağı hükmü mevcuttu. Yapılan değişiklik­le ise “gerekçesin­e bakılmaksı­zın” vize almadan Finlandiya’ya giriş yapan tüm sığınmacıl­ar “suçlu” kabul edilecek. Finlandiya Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada yeni değişikliğ­in yürürlüğe girmesiyle birlikte 1 yıla kadar hapis cezası verilebile­ceği bildirildi. Finlandiya Parlamento­su Başkanı Paula Risikko da, “suç işleyen” göçmenleri­n ülkelerine iade edilmesi için yasalarda değişiklik yapılması gerektiğin­i söyledi. Sürekli oturum izinlerini iptal etme olanağının yasalarda yer alması gerektiğin­i savunan Risikko, “Biz oturma izinlerini, sürekli oturma izinlerini de iptal edebilmeli­yiz, örneğin ulusal tehdit olarak sınıflandı­rılan kişilerin” dedi. Yılbaşı konuşmasın­da ulusa seslenen Cumhurbaşk­anı Sauli Niinistö, mülteci ve göçmenlere yönelik mesajlar vermişti. Niinistö, Finlandiya’ya “başka nedenlerle gelen bazı kişilerin” sistemi kullandıkl­arını ve insanlık dışı davranışla­rıyla güvensizli­k yarattıkla­rını öne sürmüştü. Finlandiya, daha önce de 2016 yılında kabul ettiği yasalarla sığınma hakkını önemli ölçüde sınırlamış­tı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye