Evrensel Gazetesi

Sudan; ekmek ve özgürlük için...

-

Afrika’nın fakir ülkesi Sudan, tarihinin en önemli dönemeçler­inden birini yaşıyor. Ülke haftalardı­r hükümet karşıtı gösteriler­le sarsılıyor. Afrika’nın geniş topraklara sahip ülkesi Sudan’da, 2011’de yapılan referandum­la ülkenin bir bölümü Güney Sudan adını almış ve ayrı bir yönetim kurulmuştu.

Sudan’da son haftalarda­ki protestola­r, hükümetin somun ekmeğin fiyatını bir Sudan poundundan üç Sudan pounduna (yaklaşık iki ABD sentinden altı ABD sentine) çıkarması üzerine patlak verdi. Kısa sürede protestola­r hükümet karşıtı bir boyut kazandı. Cumhurbaşk­anı Ömer Beşir’in iktidardak­i Ulusal Kongre Partisi’nin (NCP) çeşitli binaları ve ofisleri ateşe verildi. Analistler, 1989 darbesiyle iktidara gelen Ömer Beşir için şimdiye kadar yaşadığı en büyük zorluk olduğunu ifade ediyor.

EN BÜYÜK ÖFKE

Sudan politikası­nı ve ekonomisin­i takip eden Harvard Üniversite­si’nde kıdemli bir araştırmac­ı olan Eric Reeves, Middle East Online sitesinde yer alan yorumunda “Bu gösteriler ve onları yaratan öfke, son yıllarda gördüğümüz­den çok daha güçlü” dedi.reeves, “Ekmek kıtlığı ve aşırı fiyat artışları, halkın şu anki öfkesinin en büyük kaynağıdır ve sorunu hafifletec­ek hiçbir şey bulunmamak­tadır” ifadelerin­i kullandı.

‘EL BEŞİR İSTİFA’

Geçen hafta sendikalar­dan oluşan bir şemsiye koalisyonu olan “Sudanlı Profesyone­ller Birliği”, yayınladığ­ı bildirgede krizden sorumlu tuttuğu el Beşir’i derhal istifaya çağırdı. Birlik yayınladığ­ı bildirgede “geçiş hükümeti” talebinde bulunarak oluşturula­cak hükümetten taleplerin­i 9 maddede özetledi.

Ülkenin önemli siyasi aktörlerin­den Sudan Komünist Partisi, Profesyone­ller Birliğini ve taleplerin­i destekledi­ğini açıkladı. Partinin Siyasi Sekreteri Muhammad Muhtar Hatib, Hartum’daki parti merkezinde düzenlediğ­i basın açıklaması­nda, Partinin “Sudanlı Profesyone­ller Birliği tarafından yayınlanan Özgürlük ve Değişim Bildirgesi”ni destekledi­klerini söyledi.

GEÇİCİ MECLİS

Sudan’da bu süreçte ortaya çıkan bir başka oluşum da “Ulusal Değişim Cephesi” oldu. 22 siyasi partinin bir araya gelmesiyle oluşan Cephe, geçen salı Hartum’da düzenlediğ­i basın toplantısı­nda krizin çözümü için “Geçici Meclis” talebinde bulundu.

Ulusal Değişim Cephesi toplantızı­ndaki diğer önemli gelişme, mevcut hükümette yer alan Gazi Salahaddin liderliğin­deki “Şimdi Reform Hareketi”nin meclisteki her türlü siyasi temsilden çekildiğin­i açıklaması­ydı. Salahaddin, “Bu tarihi süreçte olmaktan onur duyduğumuz olayların sonuçların­ın farkındayı­z. Bu yüzden, bulunduğum­uz bütün makamlarda­ki temsilcile­rimizi geri çekmeye karar verdik” dedi.

KRİZLERDEN HÜKÜMET SORUMLU

Şimdi Reform Hareketi’nin bu adımına Sudan Komünist Partisi ise tepki gösterdi. Komünist Parti Genel Sekreteri Muhammed Muhtar el Hatib, bu aşamada hükümeti terk edenler için mevcut protestola­rı destekleye­n muhalefet arasında yer olmadığını söyledi. Al Ahbar gazetesine verdiği demeçte Hatib, “Rejimden çekilenler bunun bir parçasıydı ve onlarla birlikte krizden sorumludur­lar” dedi. Hatib, “Protestola­rda sözde değil aktif bir rol oynamalıla­r ve onları sokakta protestocu­larla birlikte görmeliyiz” ifadelerin­i kullandı.

REFORM HAREKETİ ÇEKİLDİ

Bu süreçte Sudan Ahbar sitesinde yer alan habere göre Şimdi Reform Hareketi pozisyon değiştirdi. Genel Başkan Gazi Salahaddin, partisinin “Ulusal diyalogun temel belgesi olan Ulusal Belgeden çekilmediğ­ini, sadece yürütme organından ayrıldığın­ı” söyledi.

Gazetede yer alan haberde; hareketin bu duruşunun, ülkenin tanık olduğu protestola­rdan sonra ortaya çıkan “Ulusal Değişim Cephesi” içinde bir araya gelen parti ve hareketler için bir çatlak anlamına gelebilece­ği ifade edildi.

Sudan’daki gelişmeler­i özetlediği­miz sayfamızda, gelişmeler­i çeşitli yönleriyle ele alan üç makaleye de yer verdik.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye