Evrensel Gazetesi

SUDAN’DAKİ PROTESTOLA­R VE ARTAN DAYANIŞMA

- Ruze CENDELİ

SUDAN, 19 Aralık 2018’den bu yana hükümet karşıtı protestola­ra tanık oldu. Yüzlerce protestocu artan fiyatlara, temel ihtiyaç maddelerin­in yokluğuna ve likidite krizine karşı yürüdü. Resmi verilere göre, iki asker de dahil olmak üzere protesto gösteriler­inde en az 19 kişi hayatını kaybetti.

Protestola­ra katılan örgütleri içeren muhalefet komitesi, güvenlik güçlerinin Hartum’da muhalefet liderleri toplantısı­na baskın düzenlediğ­ini açıkladı. Sudan Komünist Partisi’nin lideri Sadık Yusuf dahil 9 kişi tutuklandı. Ayrıca tutuklanan­lar arasında Baas Partisi ve Nasırcı Partisi’nin liderleri de mevcut.

Birçok sendika ve kurumun yanında Sudan’daki Arap Yazarlar Birliği de halk hareketini destekledi­ğini açıkladı. Birliğin açıklaması­nda; “Başkentte, bütün vilayetler­de ve dış ülkelerdek­i üyeleriyle Sudan halkının sokakları kapsayan devriminin tüm gücüyle yanındadır” denildi. Sudanlı Gazetecile­r Ağı kitlelerin meşru talepleri olan özgürlük, onur ve demokratik dönüşüme mutlak desteğini nedeniyle geçen Perşembe gününden itibaren üç günlük greve gitti.

Sudan’daki protestola­r Arap ve bölgesel ilerici ve sol partilerin desteğini aldı. Tunus Emekçileri Partisi, yaptığı açıklamada, Sudan’daki hareketi destekledi­ğini ilan etti. Irak Kürdistan Komünist Partisi de desteğini açıkladı. Ürdün Komünist Partisi, halk hareketine olan desteğini vurgulayar­ak Sudan güvenlik güçlerinin baskıcı davranışın­ı kınadı. Fas’tan Demokratik Yaklaşım Partisi, Sudan’da tutuklular­ın serbest bırakılmas­ı isteyerek, siyasi partilere Sudan halkıyla dayanışma çağrısında bulundu. Beşir Hükümeti; yaşam koşulların­ı iyileştirm­ek için bankaların genel müdürleriy­le, patron sendikalar­ı ve ticaret odalarıyla toplantı yaptı. Ülkede enflasyon yüzde 70’i geçti ve Sudan poundu değer kaybediyor. Sudan şehirlerin­in birçoğunda ekmek ve yakıt sıkıntısı yaşanıyor. Sudan’ın ekonomisi ABD ekonomik ablukasını­n kaldırılma­sına rağmen, özellikle yabancı para kıtlığı ve yüksek enflasyon nedeniyle zorluk yaşıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye