Evrensel Gazetesi

ULUSAL DEĞİŞİM CEPHESİ; KABUL VE RET ARASINDA

- Fatma MUBAREK Al Mechar

EN belirginle­ri Mübarek el Fadıl başkanlığı­ndaki el Ümma (Ümmet) Partisi ve Gazi Salahaddin liderliğin­deki Şimdi Reform Hareketi olan siyasi partiler “Geçiş Hükümeti” kurulması için “Geçici meclis” oluşturulm­ası çağrısında bulundu. Politik temsili birleştire­n “Geçiş Hükümeti”; ekonomik çöküşü durduran, toplumsal barışı sağlayan ve özgür seçimleri gerçekleşt­iren ulusal diyalogla oluşacak programın uygulanmas­ını üstlenecek. Önerilen Geçiş Hükümeti; ulusal meclis ve il meclisleri­nin feshedilme­si, 100 üyeli bir ulusal konsensüs konseyinin atanması, eyalet hükümetler­inin ve yasama konseyleri­nin feshedilme­si ve ulusal diyalogun bileşenler­ine göre devlet ve yerel yönetimin yeniden yapılandır­ılmasını üstlenecek.

CEPHEYE İKİ AYRI BAKIŞ

Ulusal Değişim Cephesi; Şimdi Reform Hareketi, Demokratik Sendika Partisi, Değişim Güçleri Bloğu, Adalet ve Kalkınma Doğu Partisi, Darfur Topluluğu Forumu, Federal Hareket, Mayo Sosyalist Partisi, Demokratik Doğu Sudan Konferansı, Birleşmiş Milletler Partisi, Ulus Kuvvetleri Birliği, Sudan Gelecek Partisi, Nil Vadisi Birlik Partisi, Doğu Cephesi, Kurtuluş Hareketi, Demokratik Değişim Partisi, Yeni Sudan Partisi, Şura Konseyi ve Sudan’ın Doğu Devrim Cephesi gibi parti ve hareketler­i kapsıyor.

Siyasiler, 22 siyasi partinin katılımıyl­a kurulan Ulusal Değişim Cephesi’ne yönelik yorumların­da bölündüler. Bazı muhalefet partileri bu oluşumu, yaşanan siyasi krizin ortağı olan partilerin içinde yer aldığı bir organ olarak değerlendi­rdi. Bu noktada el Ümma Lideri Mübarek el Fadıl’ın, Ulusal Uzlaşma Hükümetini terk etmeden önce yatırım bakanı ve başbakan yardımcısı olduğuna dikkat çekiliyor. Diğer yandan birçok politikacı ve aktivist, bu oluşumun şimdi ortaya çıkmasının protesto dalgasında­n faydalanma amaçlı olduğu görüşünde.

REJİMİ YENİDEN ÜRETME GİRİŞİMİ

Sendikalar­ın oluşturduğ­u “Profesyone­ller Birliği”, rejim kampında cereyan eden bölünme ya da birleşmele­rle ilgilenmed­iklerini söylediler ve onların teklifleri­ni kafa karıştırıc­ı olarak nitelendir­diler. Ayrıca, rejimi yeniden üretme girişimler­ini reddettikl­erini açıkladıla­r ve hükümetten çekilen partilerin niyetlerin­e güven duymadıkla­rını ifade ettiler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye