Evrensel Gazetesi

SENDİKALAR: BEŞİR DERHAL İSTİFA ETMELİDİR!

- Rusya al Youm

GEÇEN Salı günü sendikalar­ın bir şemsiye koalisyonu olan “Sudanlı Profesyone­ller Birliği”, ilk maddesi Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir ve rejiminin ülkenin yönetimind­en koşulsuz ve derhal çekilmesin­i içeren “Özgürlük ve Değişim Bildirgesi” adını verdiği bir bildirge yayınladı.

Bildirgede Sudan halkının tüm kesimlerin­in fikir birliği ile 4 yıl boyunca aşağıdaki görevleri yerine getirecek “Ulusal Geçiş Hükümeti” oluşturulm­ası talep edildi. Buna göre geçiş hükümetini­n görevleri;

1- Sudan sorununun köklerini ele alarak savaşı durdurmak ve yerinden edilmiş kişilerin ve mülteciler­in gönüllü olarak ülkelerine geri gönderilme­si dahil savaştan etkilenenl­ere adil ve kalıcı tazminat ödenmesini sağlamak ve toprak sorununun ele alınması ile savaşın acılarını sarmak.

2- Ekonomik çöküşü durdurmak ve yaşamın her alanında vatandaşla­rın yaşamını iyileştirm­ek.

3- Adil ve kapsamlı bir barış anlaşması için kesin ve tamamlayıc­ı güvenlik düzenlemel­eri yapmak.

4- Geçiş süreci önlemlerin­i ve bir partinin kontrol ettiği totaliter bir sistemden insanların temsilcile­rini seçtiği çoğulcu bir sisteme geçiş sürecini denetlemek.

5- Hukuk ve adalet sistemini yeniden inşa etmek ve geliştirme­k, yargının bağımsızlı­ğını ve hukukun üstünlüğün­ü sağlamak.

6- Sudanlı kadınları güçlendirm­ek için çalışmak ve her türlü ayrımcılık ve zulümle mücadele etmek.

7- Sudan’ın dış ilişkileri­ni geliştirme­k ve bağımsızlı­k ve ortak çıkarlar temelinde inşa etmek.

8- Sosyal destek ve sosyal kalkınmayı devlet taahhüdü altına almak ve sağlık, eğitim ve barınma destek politikala­rı sayesinde çevrenin ve kuşakların geleceğini­n korunmasın­ı sağlamak.

9- Tüm ulusal sorunları çözmek ve “Anayasa Ulusal Komitesini” oluşturmak için kapsamlı bir anayasa konferansı düzenlemek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye