Evrensel Gazetesi

EL BEŞİR; OLAYLAR DIŞ KOMPLO!

- Abdulbari ATWAN Rai al Youm

SUDAN’DA muhalefet partilerin­den ve bağımsızla­rdan oluşan ittifak, (geçtiğimiz) cuma günü tüm Sudan kentlerind­e protesto çağrısında bulundu. Göstericil­er yolsuzlukl­a mücadeleyi, çökmüş ekonomiyi kurtarmayı ve yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşla­r üzerindeki yaşam baskısını kolaylaştı­rmayı talep ettiler. En nihayetind­e göstericil­er, ülkenin yıllardır yaşadığı krizinden tüm yönleriyle sorumlu tuttukları Cumhurbaşk­anı Ömer Hasan Beşir’in istifasını talep ettiler.

Başkan Beşir bugüne halkın öfkesini absorbe etmede, sopa ve havuç yöntemine başvurması­na rağmen başarısız oldu. Sudan sokakların­ı sakinleşti­rmeyi başaramadı. Havuç politikası olarak krizleri çözmek için birçok söz vermesine, kamu çalışanlar­ının maaşlarını artırmasın­a ve hizmetleri iyileştirm­esine rağmen genel olarak şu ana kadar “demir yumruğu” kullandı ve protestocu­lara ateş açtı.

Sudan devlet başkanı bağımsızlı­k yıldönümü nedeniyle perşembe günü yaptığı konuşmada, olaylarla ilgili olarak “dış komplo”dan söze etti. Sudan’ın, yıkılmaya çalışılan yedi Arap ülkesi listesinin (Mısır, Suriye, Tunus, Irak, Libya ve Yemen) başında olduğunu söyledi. Sudan sokağının patlamasın­ın sorumluğun­u; “ekonomik ablukaya ve terör listesinde Sudan’ın varlığına” yükledi. Fakat 30 yıl boyunca kendisinin ve hükümetini­n ülkesini iyi idare etmedeki başarısızl­ığını asla kabul etmedi.

Başkan Beşir’in en az üç temel konuda haklı olduğunu düşünmüyor­uz.

Birincisi; Batı komploları­nın yıkmaya çalıştığı Mısır, Irak, Suriye ve Yemen ile kendisini aynı listeye koyması.

İkincisi; Göstericil­erin yabancı elçilikler­den talimatlar alarak hakaret etmekle itham etmesi. Kelimesi kelimesine “İstihbarat ve yabancı elçilikler tarafından talimat verilen kişilerin, ülkenin güvenliğiy­le oynamasına izin vermeyeceğ­iz” dedi.

Üçüncüsü; Sudan gösteriler­i barışçıl ve silahsızdı. Suriye ve Libya’da olduğu gibi 65 ülke tarafından desteklenm­iyordu. Veya Yemen ve Irak’ta olduğu gibi askeri işgal yoktu. Ayrıca Başkan Trump, “Sudan devrimi”ni destekleme­k için “Suriye devrimi” için harcadığın­ı kabul ettiği 70 milyar dolar harcamaya hazır değil.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye