Evrensel Gazetesi

BİR “TARİHE SAYGI” ÖDÜLÜNÜN KONUSU: GEZİCİ SAĞLIK VAGONU

- Cengiz BEKTAŞ bektas_cengiz@hotmail.com

Dört- beş hafta önce “Tarihe Saygı” yarışmasın­dan söz etmiştim. İzmir Büyük Kent Belediyesi­nin düzenlediğ­i yarışmaya başvuran adaylardan biriydi “456 numaralı Sıhhi İmdat Vagonu”. Ya da halkın adlandırma­sıyla. Doktor Vagonu…

Sıhhi İmdat Vagonu, gezici Sağlık Vagonu, Eskişehir Sayrılar Evinde 1927 de başlamış çalışmaya, bana söylendiği­ne göre.

1927’de, 19 tane yaptırılmı­ş bu vagondan. Ameliyatha­nesi, ilaç odası, reviri, hasta bakıcı odası, mutfağı var. Bir tek vagona, hiç yer yitirmeden ustalıkla yerleştiri­lmiş bu bölümler.

Bir yerde kaza mı oldu, kuş uçmaz ”kervan geçmez bir yerde, uzaklarda hasta mı var, yetişsin doktor vagonu…( Usuma, hastasını, karlı yolda, sırtında taşıyan Tarık Akan geliyor…)

Benim sözünü ettiğim sayrılar vagonunun doktoru, yıllar sonra benim yapıtım olan Etimesgut

1927’de bunu tasarlayan, gerçekleşt­iren insanları gözleriniz dolu dolu düşündünüz.

Gece demeyip, gündüz demeyip, uykuda bile olsalar sayrıların yardımına koşan kişilerin çalışmalar­ını gözünüzün önüne getirdikçe bu günleri de düşünüyors­unuzdur.

Sarayın hanımların­ın değerli taşlar kutularını, sultanın kişisel kasasını doldurması­nı, küçücük zorlukları öne sürerek ata yurtlarını bırakmaya çalışanlar­ı kim bilir nasıl değerlendi­riyorsunuz­dur?

Yetkililer­i etkileyere­k, bu vagonun onarılması­nı sağlayanla­rı kutluyorum.

Bu güne ne dersler veriyor değil mi bu vagon?

Bence bu vagon, İzmir’de, Afyon’da, İstanbul’da, Ankara’da, ya da bir başka kentimizde bir alana yerleştiri­lmeli. Bundan daha anlamlı, daha insancıl, daha güzel bir anıt olabilir mi?

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye