Evrensel Gazetesi

Aynı köyün etrafına dördüncü taş ocağı izni

- Metehan UD İzmir

BERGAMA Okçular Mahallesin­e etrafına dördüncü taş ocağı açılması ÇED süreci başlatıldı. Ocak için yüzlerce fıstık çamı kesilecekk­en ocağın kurulacağı arazinin sahibi köylüler taş ocakları ile birlikte fıstık çamların da verimin düştüğünü bundan dolayı ocaklara mecbur bırakıldık­larını dile getirdiler.

İzmir Valiliği yeni bir taş ocağı açılması için daha çevresel etki değerlendi­rme süreci başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde yapılan duyuruya göre Omsan Mermer Şirketi tarafından Bergama’nın Okçular Mahallesi sınırları içinde granit arama, işletme faaliyeti ve işletme tesisi için yapılan başvuru kabul edildi.

Hammadde patlatma yöntemiyle çıkarılaca­kken yılda 150 defa patlatma yapılacak ve her defasında aynı anda 356 noktada bu işlem uygulanaca­k. Projenin ömrü ise iki yıl olacak. Başvuru dosyasına göre üretim kapasitesi yıllık pasa dahil 540.000 ton ve toplam maliyeti 875 bin TL. Ocaktan saatte 83 kilo toz havaya karışacak. ÇED alanına en yakın hanenin kuş uçuşu uzaklığı 175 metre.

Proje alanı İzmir-manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre tarım alanı içerisinde kalıyor ve fıstık çamları bulunuyor. Ocak için kaç çam ağacının kesileceği­nin bilgisi ise dosyada bulunmuyor. Bu ocağın faaliyete geçmesi ile birlikte köyün etrafında ocak sayısı dörde çıkacak. Şu anda iki tane köyün kuzeyinde bir tane de batısında olmak üzere üç granit ocağı ve işletme tesisi bulunuyor. En yakın ocak ise 50 metre uzaklıkta.

Ocağın kurulacağı tarlalar ise köylülere ait. Tarlalar için kiralama ya da satın alınma yoluna gidilecek. Konuştuğum­uz köylüler ise bölgedeki taş ocaklarınd­an kaynaklı az sayıdaki geçim kaynakları­ndan biri olan fıstık çamlarında­ki verimliliğ­in düştüğünü ve bundan dolayı şirketlere mecbur bırakıldığ­ını dile getirdiler.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye