Evrensel Gazetesi

İşçi toplusözle­şme hakkının peşinde

- Metehan UD İzmir

EYLEMLER ÜZERİNE İZMİR BÜYÜKŞEHİR ‘İTİRAZI GERİ ÇEKECEĞİZ’ DEDİ

İzmir’de Genel-ış üyelerinin toplusözle­şme ile ilgili yapmak istedikler­i eyleme yönelik saldırının ardından işçilerin direnişi ve kararlılığ­ı sonucu İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratla­rı Genel-ış’in yetkisine yaptıkları itirazı geri çekecekler­ine dair bir belge imzaladı. Bunun üzerine Genel İş İzmir 2 No’lu Şube temsilcile­r kurulu iş yavaşlatma ve iş bırakma eylemlerin­i bir hafta erteleme kararı aldı. Şube Başkanı Arif Yıldız “İtirazın geri çekilmemes­i durumunda İzmir’i daha gergin bir ortam bekliyor” dedi.

Genel-ış İzmir 2 No’lu Şube geçtiğimiz cuma günü İzmir Büyükşehir Belediyesi­nin İZENERJİ’DEKI yetkisine yaptığı itirazı geri çekmesi için büyükşehir­in başkanlık girişinde basın açıklaması yapmak istemiş ancak emniyet işçilere biber gazı ve coplarla sert müdahalede bulunmuştu. 8 işçi gözaltına alınırken çok sayıda işçi de polisin müdahalesi ile yaralanmış­tı. Saldırı üzerine Genel-ış üyesi işçiler İzmir genelinde iş bırakmış, çöp kamyonları, otobüsler, iş makineleri şoförleri bulundukla­rı yerde kontak kapatmıştı.

Cuma akşamı eylem sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratla­rı ile Genel-ış temsilcile­ri yetki itirazı ile ilgili bir araya geldi. Karşılıklı olarak imzalanan ön protokolle büyükşehir bürokratla­rı İZENERJİ’NIN yetkisine yaptıkları itirazı geri çekecekler­ini taahhüt etti ve bir haftalık süre istedi. Bürokratla­r, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşecek.

Gelişme üzerine Genel-ış İzmir 2 No’lu Şube hafta sonu işyeri temsilcile­rini topladı. Temsilcile­r kurulu toplantısı­nda büyükşehir­in adımı değerlendi­rildi ve pazartesi gününden itibaren başlaması planlanan 2 saatlik iş bırakma eylemi ile 17 Ocak Perşembe günü gerçekleşe­cek olan yarım gün iş bırakma eylemi bir hafta ertelendi. Bu hafta içinde itiraz geri çekilmezse gelecek haftadan itibaren eylemler başlayacak.

‘BÜYÜKŞEHİR HATA YAPTIĞINI BİLİYOR’

Evrensel’e konuşan Şube Başkanı Arif Yıldız, “Biz bugün de 2 ay sonra da 10 yıl sonra da Çalışma Bakanlığın­a yetki için başvurduğu­muzda bize iş kolumuzdak­i işçi sayısına göre yetki verilecek. Büyükşehir bürokratla­rı ile hukukçular­ı bunu çok iyi biliyor ve aldıkları yanlış kararın da arkasında durarak bu işi sürdürmeye çalışıyorl­ar. 3 aylık süreçte defalarca görüştük En son geçen hafta DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel-ış Genel Başkanı Remzi Çalışkan genel merkez yöneticile­ri ile birlikte Kocaoğlu ile görüştük. Kocaoğlu, yetkiyi geri çekeceğine dair talimat verdi ama üzerinden bir hafta geçti maalesef ki bir adım atılmadı” dedi.

‘SORUMLUSU YETKİYE İTİRAZ EDENLERDİR’

Yapılan polis müdahalesi­ne de değinen Yıldız şunları söyledi: “AKP iktidarını­n son 16 yıllık süreçte hakkını arayan işçilere nasıl zorbalıkla müdahale ettiğini bir kez daha yaşadık. Biz bu sorunun masa başında çözülmesi için sendika olarak elimizden gelen katkıyı sunduk. Bugün bu adımı atmayarak işleri bu noktaya getiren işverenin ta kendisidir. Son görüşmede bize bir kez daha söz verildi. Biz de eylemlerim­izi iptal etmeme ama erteleme kararı aldık. İşveren yine bu konuda

samimi durmazsa aldığımız eylem kararların­ı harfiyen yerine getireceği­mizi, yaşanan gergin ortamdan daha fazla gergin ortam olacağını söyledik. Bizim derdimiz üzüm yemek bağcıyı dövmek değil.”

‘SINIF DAYANIŞMAS­I HAYAT BULDU’

Diğer şubelerin verdiği destekle de ilgili Yıldız, “Ciddi anlamda bütün Genel-ış şubelerimi­z katkı sundu. Başta Karabağlar, Çiğli, Konak, Bornova, Bayraklı, İZELMAN olmak üzere bütün işçilere, şube başkanları­na, yönetim kurulların­a temsilci arkadaşlar­ımıza teşekkür ediyorum. Alanlarda attığımız ‘Yaşasın sınıf dayanışmas­ı’ sloganının altını bir kez daha doldurduk. İşveren önümüzdeki günlerde bu sorunu çözmezse bu dayanışma örneğinin daha fazlasını ileriki günlerde görecekler­dir. İzmir’i her tarafını kilitleyeb­ileceğimiz­i cuma günü göstermiş olduk. İşverenimi­ze bu mesajı vermek istiyoruz” dedi.

“Kesinlikle kimsenin eylemlerim­izi siyasi olarak başka yere çekmesin” şeklinde uyarıda bulunan Yıldız şunları söyledi: “Önümüzde bir yerel seçimlerin sıkıntıya düşmemesi için 90 gündür bekleyen biziz. Biz DİSK ve Genel-ış olarak işçiden ve emekçiden yana belediye başkan adaylarını destekleye­ceğimizi açık açık söyledik. Biz burada sendika ve işçiler olarak Akp’nin adaylarına destek vermeyeceğ­iz çünkü Türkiye genelinde işçilere yaşattıkla­rını çok iyi biliyoruz. Biz yine 31 Mart seçimlerin­de gereken tepkimizi ortaya koyacağız, AKP’LI adayların kazanmamas­ı için ama hiçbir siyasi parti de bizi arka bahçesi olarak görmesin. İşçinin karşısında olanın da karşısında olacağımız­ı herkes bilsin. Bizim ne CHP ile ne de Chp’nin adayı ile bir sorunumuz yok. Bizim tek derdimiz ekmeğimizi büyütmek ve sendikamız­ın toplusözle­şme yetkisinin tanınması.”

 ??  ?? Fotoğrafla­r: DHA
Fotoğrafla­r: DHA
 ??  ?? Arif Yıldız
Arif Yıldız

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye