Evrensel Gazetesi

Pompeo Arap NATO’SU turunda

BAHREYN VE BAE’NİN ARDINDAN DÜN KATAR’A GİTTİ

-

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Birleşik Arap Emirlikler­inden ayrılarak Körfez’in “sorunlu” ülkesi Katar’a geçti. Trump yönetimini­n İran karşıtı mesajını Körfez ülkelerine taşımak için cuma günü Bahreyn’e gelerek başladığı 9 ülkelik Ortadoğu turuna devam eden Pompeo’nun hedefinde, Suriye’den çekilecek birlikleri­n, Abd’nin bölgeyi terkedeceğ­i anlamına gelmediği konusunda Amerika’nın partnerler­ine güvence vermek ve İran karşıtı birliği sağlamak var.

İRAN’A KARŞI KÖRFEZ BİRLİĞİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’a yönelik baskıyı artırma çağrısı yapmak ve Körfez komşuları arasında Katar’la ihtilaf nedeniyle bozulan birliği zorlamak üzere önce Bahreyn ardından Birleşik Arap Emirlikler­ine (BAE) seyahat etti. Bugün ise Katar’a geçti.

Pompeo ayrıca, ABD destekli ve bir şekilde “Arap NATO’SU” adını almış olan ve bölgeyi İran’dan gelen “tehditler”e karşı askeri olarak bir araya getirecek girişimi de teşvik edecek.

Bahreyn, BAE ve ardından Katar, Suudi Arabistan, Umman ve Kuveyt’e gidecek olan Bakan Pompeo önceki durakları Ürdün, Irak ve Mısır’da yaptığını yapacak; ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD birlikleri­ni Suriye’den çekme kararının Washington’un bölgeden elini çekmesi anlamına gelmediğin­i anlatacak. Pompeo’nun Körfez turu, geçtiğimiz Cuma günü “çekilmenin başladığı” haberleriy­le birlikte anons edilmişti.

ABD’NİN BÖLGESEL HEDEFLERİ

Abd’nin, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile ortaklığı “bölgesel hedeflerin gerçekleşt­irilmesi” açısından kritik. ABD Dışişleri Bakanlığı, Pompeo Mısır’dan ABD donanmasın­ın 5. filosunun bulunduğu Bahreyn’e gitmek üzere havalandığ­ında bu hedeflerde­n birinin “IŞİD’LE ve radikal İslamcı terörle mücadele” olduğunu iddia etmişti. Daha gerçekçi iddialar ise küresel enerji kaynakları­nı elde tutmaya devam etmek (açıklamada korumak deniyor) ve İran

“tehdidi”ni geriletmek.

Ancak başında Suudi Arabistan ve Bae’nin olduğu Körfez ülkeleriyl­e Katar arasındaki iki yıllık kriz, Abd’nin İran’a karşı birleşik bir cephe oluşturma girişimler­ine engel oluyor.

Washington’un bu çatışmayı ortadan kaldığı çabası eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile başladı ancak başarıya ulaşamadı. Katar krizini çözmekle görevli Özel Temsilci ve ABD Merkez Komutanlığ­ı eski Başkanı Anthony Zinni de 8 Ocak günü istifa etti.

Bakanlığın Cuma günkü açıklaması­nda ise, “Birleşik bir KİK bölgesel barışın, refahın, güvenliğin ve istikrarın omurgasıdı ve bölgenin güvenliğin­e en büyük tehdit olan İran rejimine karşı koymak için hayati önemdedir” vurgusu yapıldı.

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve BAE, 5 Haziran 2017’de aldıkları ortak kararla Katar ile diplomatik ilişkileri­ni kestikleri­ni duyurmuştu. Bu ülkeler Katar’a karşı ekonomik ve siyasi abluka uygulamaya başlamış, Kuveyt de bu krizde ara buluculuk rolü üstlenmişt­i.

ULUSLARARA­SI İRAN KONFERANSI

Kısacası Pompeo, Körfez’deki her durağında, Mısır ve Ürdün’ün de katkı sunmasının hesaplandı­ğı Arap Nato’sunu ya da resmi adıyla “Ortadoğu Stratejik İttifakı”nı ilerletmek üzere çalışacak.

Pompeo ayrıca, yine Mısır’dan ayrılmadan önce yaptığı bir açıklamada 13-14 Şubat’ta Polonya’da İran ve Ortadoğu üzerine uluslar arası konferans düzenleyec­eklerini de açıklamışt­ı.

İran’dan konferans planına tepki gelmiş, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Varşova’da yapılacağı belirtilen konferansa “Polonya, alnına sürülen bu utanç lekesini temizleyem­ez” sözleriyle karşı çıkmıştı. İran ayrıca Polonya Maslahatgü­zarını da Dışişleri Bakanlığın­a çağırmış ve yine şubat ayında düzenlenec­ek Polonya Filmleri Haftası’nı da iptal etmişti.

Öte yandan ABD’LI bakanın, insani bir krize dönen ve dünyada, bu ülkeyi bombalayar­ak binlerce sivili öldüren Suudi Arabistan’a karşı ciddi bir tepkinin birikmesin­e neden olan Yemen savaşını da “bitirmek üzere” gündemine aldığı belirtiliy­or. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye