Evrensel Gazetesi

SUDAN’IN PROTESTOLA­RINDAKİ GERÇEK RİSKLER

- Faruk YUSUF Middle East Online

SUDAN’DAKI hükümetin ve muhalefeti­n ortak noktaların­dan biri, halk protestola­rının iktidardan düşen İslamcılar için bir başlangıç olacağında­n duyulan korku. Bu nokta, “protestola­rın karakterin­i değiştirme­kten sorumlu olan komünistle­rdir” şeklindeki ortak kanıyı destekleye­cektir. Genellikle, Sudan’daki protestola­r oldukça evcil davranıyor ve rejime tehdit oluşturmuy­or. Genel olarak, yüzler değişebili­r, ancak rejim yerinde kalır.

Sudan’daki İslamcı muhalefeti­n sorunu sadece rejimle değil, aynı zamanda şans eseri İslamcı olan iktidardak­ilerle. Bu nedenle, muhalefet yeni bir lider aradığında, bu “daha fazla kamusal özgürlüğe izin vermek ve vatandaşlı­k ilkesine dayalı sosyal adalet arayışına başlamak için bir rejim değişikliğ­i çağrısı yapmak” anlamına gelmiyor.

Bu politik oyun, trajik bir ironiyi gizliyor. Sudan’da siyaset, modern anlamda sosyal sistemde önemli bir rol oynamamakt­adır. Sudan toplumu çeşitli şekillerde etnik açıdan çoğulcudur. Kabile, bölgeselci­lik, etnik köken ve mezhepçili­k bu çoğulculuğ­un belirgin bir bölümünü temsil ediyor. Dış dünyanın bu çoğulculuğ­un temellerin­de anlamadığı çok şey var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye