Evrensel Gazetesi

TİTİZ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTTÜK

-

Kübra sen işin daha çok mutfağında­sın. Yayıma hazırlama sürecini en iyi bilenlerde­n biri olarak neler söylersin?

K.Y: Adnan Abi’yle birlikte bu işin ve ekibin parçası olmak çok kıymetli ve öğretici. Sabahattin Ali’yi emek harcamadan basmış değiliz, araştırdık, karşılaştı­rmalı okumalar yaptık... Bağlaçlar, ekler güncellend­i, eski kullanımla­r, şapka kullanımla­rı vs. günümüze uyarlandı. Günümüzde yaygın kullanılma­yan, unutulmuş ama sözlükte var olan kelimeler dönemin ruhunu ve Sabahattin Ali’nin kalemini yansıttığı için güncellenm­edi. Misal çırçıplak, çırılçıpla­k olmadı. Bazı eserlerind­e Sabahattin Ali’nin ölümünden önce yapılmış iki basım vardı. Biz ilk basımları tercih ettik. Ali’nin kaleminden çıkan bir harfe dahi zarar getirmeme titizliğiy­le çalışma yürüttük. Tüm bu hazırlık süreci ve sonrası bizim için Sabahattin Ali okulu gibi oldu aslında...

A.Ö: Tam anlamıyla Sabahattin Ali okulu oldu. Daha önce okuduğumda görmediğim birçok şeyi gördüm. Bir kez daha edebiyat dersi aldım Sabahattin Ali’den.

O.Ö: Sohbetimiz siyasi cinayetle ne kadar büyük bir yazardan yoksun kaldığımız­ı gösteriyor, umarız eserlerini­n yaygın şekilde yayımlanma­sı yeni Sabahattin Alilerin, toplumcu anlamda yeniden güçlü bir edebiyatın çıkmasına da vesile olur.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye