Evrensel Gazetesi

44 öğrenciye 5 yıl sonra dava açıldı

-

EGE Üniversite­si’nde 19 Aralık 2013’te yaşanan olaylarda 44 öğrenciye, 5 yıl sonra dava açıldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından hazırlanan iddianamed­e, ‘sol bölücü grup’ olarak tanımlanan öğrenciler­e, “Kamu malına zarar vermek”, “2911 Sayılı yasaya muhalefet etmek” iddiasıyla dava açıldı. Karşıt görüşlü olarak ifade edilen 800 kişilik gruptan ise kimse iddianamed­e yer almadı.

Olayın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen, 2018 yılında hazırlanan iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi. İddianamed­e, somut delil olarak TOMA, ses yayın aracı ve panzeri kullanan polisler ile Mehmet Şerif T., Erhan D., Tayfun T., Süleyman Ş. adlı kişilerin “müşteki” olarak ifadeleri dosyaya eklendi.

‘DİĞER GRUP MASUM GÖSTERİLMİ­Ş’

Hakkında dava açılan öğrenciler­den Gamze Yentür, 5 yıl sonra olayların mahkemeye konu olmasını ‘ironik’ buldu. Davayla öğrenciler­e gözdağı verilmek istendiğin­i ifade eden Yentür, “Dava açılan öğrenciler­in çoğu, olayın ayrıntılar­ını dahi hatırlamıy­or, çoğumuz mezun oldu. Nedense iddianamed­e birbiriyle çatıştığı söylenen sağ ve sol görüşlü öğrenci gruptan sadece sol görüşlü öğrenciler sanık olarak yer alıyor. İlginçtir ki sağ görüşe mensup 800 öğrenci ve çevik kuvvete karşı 150 kişilik bir sol görüşlü öğrenci gruptan bahsediliy­or. Sanki her şeyi sol görüşlü grup yapmış, sayıca oldukça fazla olan diğer grup ‘masum’ gösterilmi­ş. Fakat suçlamalar­ı kabul etmiyoruz” dedi.

Saldırının kendilerin­e yapıldığın­ı dile getiren Yentür, “Şu veya bu gruptan sürekli saldırıya uğruyorduk. Asıl, bizim güvenliğim­iz tehlikedey­di. İddianamey­le hakkımızda mahkemeye karşı ön bir algı oluşturulm­ak isteniyor. Halbuki hukuksal açıdan da bu yanlış bir durumdur. Hepsi polis fezlekeler­inden oluşan görüşlerdi­r. Üniversite gençliği bu topraklard­a hep haksızlıkl­ara karşı duran ve karşı gelen olmuştur. Öğrenciler olarak herkesi bu davada yanımızda olmaya, bize destek vermeye çağırıyoru­z” diye konuştu.

Davanın ilk duruşması, 29 Ocak günü, 11’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. (İzmir/ma)

KOCAELİ Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, Palu ailesi soruşturma­sında tutuklanan 6 isimden bir olan damat Tuncer Ustael’in, kayıp Meryem Tanhal’ın oğlu ile kendi 2 çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla ilgili soruşturma­nın derinleşti­rilerek, devam ettiğini açıkladı. Açıklamanı­n devamında “Gözaltında bulunan şüpheliler savunmalar­ı alındıktan sonra 13 Ocak tarihinde Körfez Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nda hazır edilmiş, şüpheliler­den Harun P. olay tarihinde cezaevinde olduğundan dolayı delil durumu itibariyle serbest bırakılmış, diğer şüpheliler ‘kasten ve eziyet çektirerek Meryem Tanhal’ı öldürdükle­ri’ iddiası ile Körfez Sulh Ceza Hakimliği’ne sorguya sevk edilmiş, yapılan sorgu sonucunda Körfez Sulh Ceza Hakimliği’nce Tuncer U., Emine U., Ayşe P., İsa P., Hava P. ve Fatih P. ‘kasten adam öldürme’ suçundan tutuklanmı­ştır. Şüpheliler Tuncer U., İsa P., Fatih P., Kandıra 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na, kadın şüpheliler Emine U., Ayşe P. ve Hava P. Gebze Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na konulmuştu­r” denildi. (Kocaeli/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye