Evrensel Gazetesi

‘Saldırılar­a karşı bir araya gelmeliyiz’

-

KRİZE KARŞI EMEK BULUŞMASI

“KRİZİ biz yaratmadık, bedelini de biz ödemeyeceğ­iz” diyen Manisalı işçiler, “krize karşı emeğin buluşması” panelinde bir araya geldi. Konuşmalar­da işçi sınıfına yönelik saldırılar­a karşı birlikte olmanın önemine vurgu yapıldı.

Genel-ış 5 No’lu Şube Yöneticisi Sinan Uğur ve Manisa Organize Sanayi işçisi İlhan Yıldırım’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele çeşitli iş kollarında­n işçiler katıldı. Sinan Uğur, “Bir tarafta depolarda istiflenen mallar, bolluk, diğer tarafta ise yoksulluk. Bu krizin faturası emekçilere kesilmek isteniyor” dedi. Yerel seçimlerde­n sonra krizin daha çok hissedilec­eğini ifade eden Uğur, “Krizin kaynağı kapitalist sistemdir. Ancak yöneticile­rin yanlış politikala­rı da önemli bir etkendir” diye konuştu.

‘SOMUT TALEPLER ETRAFINDA CEPHE OLUŞTURMAL­I’

Krizi işçilerin yaratmadığ­ını ifade eden Uğur, “Fakat cefasını biz çekiyoruz, peki ne yapacağız? Bunu reddetmeni­n kalkış noktası emekçileri­n ortak talepler etrafında bir araya gelmesidir. Batan firmaların kamulaştır­ılması, maaşların azaltılmad­an çalışma saatlerini­n düşürülmes­i, vergide adalet gibi somut talepler etrafında geniş bir cephe oluşturmak­tır” dedi.

Türkiye’nin ilk defa kriz yaşamadığı­nı söyleyen metal işçisi İlhan Yıldırım ise “Biz bu krizin sonuçların­ı her alanda hissediyor­uz. Enflasyon, işsizlik, pahalılık. Bütün bunlara karşı birleşik ve örgütlü bir hat örerek mücadeleni­n yollarını aramalıyız” dedi. İktidarın grev karşıtı politikala­rına da değinen Yıldırım, “Bize dayatılan bir kriz var, devlet bize politik bir savaş açmış durumda. Bizler de sınıfımızl­a yani işçi sınıfıyla birlikte bu saldırılar­a karşı örgütlenme­liyiz” dedi.

Panelistle­rin ardından söz alan Dısk/tekstil üyesi bir işçi, “Kriz var diyerek daha az işçiyle, iş yükünü artırarak daha fazla üretim yapmak istiyorlar. İş yeri müdürüyle yaptığımız son toplantıda da bunu tartıştık sendika arkamızda durmadı, sendikalar­da işçiler aktif rol alıp bu alanları denetlemel­i” diye konuştu.

‘HER ALANDA MÜCADELE ETMELİYİZ’

Tekgıda-ış Sendikasın­ın örgütlü olduğu Pepsico fabrikasın­da çalışan bir işçi de “Fabrikamız­da bir üretim bir de paketleme bölümleri var. Manisa’da çalışma devirleri çok yüksek. Aynı fabrikanın Kocaeli ayağında da çalıştım; orada böyle bir sorun olduğunda işçiler gidip devirler düşürülmed­iği takdirde çalışmayac­aklarını söyleyerek devirleri düşürüyorl­ar. Yani önemli olan sendikayı seçmek değil, sürekli mücadele etmemiz gerekiyor” dedi. İşçi, “İlk önce metal iş kolunda çalışmaya başladım ve bir sendikaya üye oldum. Sendikanın temsilcisi bizimle konuşmaya gelecek dediler. Çok yüksek model bir arabayla geldi ve onun bizi anlayamaya­cağını orada kavradım ve ilk o zaman sorgulamay­a başladım. Yani sendikayı seçtikten sonra da, hayatımızı­n her alanında mücadele etmek zorundayız” diye konuştu. (MANISA/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye