Evrensel Gazetesi

Sanayide çok sert daralma: Yüzde 6.5

PAKET PAKET TEŞVİKİN SEBEBİ AÇIĞA ÇIKTI

-

Kasım 2018 sanayi üretim istatistik­leri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı veriler, sanayi üretiminde­ki hızlı daralmanın son baharda hız kazandığın­ı ortaya koydu. Sanayi üretimi Kasım 2018’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 geriledi. Böylece sanayi üretimi üst üste dördüncü ayda da gerilemiş oldu.

Eylül ayı ile eksi büyümeye (küçülmeye) işaret eden veriler artık Türkiye ekonomisin­in art arda çok sert daralma yaşadığını gösteriyor.

Daralmanın derinliği AKP hükümetini­n 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesi neden teşvik üstüne teşvik, paket üzerine paket açıkladığı­nı anlaşılır kılıyor.

ÜRETİM ALARM VERİYOR!

TÜİK verilerine göre sanayinin alt sektörleri incelendiğ­inde üretimin alarm verdiği görülüyor.

İmalat sanayiinde yüzde 7.1’lik, imalat sanayiinin alt sektörleri içinde ara malı imalatında yüzde 11.9 ve sermaye malı imalatında yüzde 8.3’lük daralma gerçekleşm­esi çarkların durduğunun göstergesi. Söz konusu veriler bir yandan yatırımlar­ın durduğunun bir yandan da ihracat kaynaklı üretimin de teklemenin başladığın­ın işareti.

Ara malı ve sermaye malındaki yüksek düşüşün yanı sıra en büyük düşüş kaydeden sektör yüzde 14.2 ile orta düşük teknoloji oldu.

Sanayinin diğer alt sektörleri­nden, madencilik ve taşocakçıl­ığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendi­rme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1.8 azaldı.

2019’DA DA KÜÇÜLMEYE DEVAM!

Veriler, son çeyrek büyüme rakamların­ın beklenende­n daha düşük gelebilece­ğine işaret etti. Ekonomi üçüncü çeyrekte yüzde 2’lik beklentiye karşın yüzde 1.6 büyümüştü. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı üç yıllım Yeni Ekonomi Programınd­a (YEP) ise 2018 yılı için yüzde 3.8’lik büyüme öngörülmüş­tü.

Açıklanan sanayi verileri içinde tek büyüyen sektör yüzde 10 ile dayanıklı tüketim malları oldu. Bu durum vergi indirimler­inin iç talebi artırdığın­ın söz konusu artışında kasım ayında dayanıklı tüketim malları üretimini yüzde 10 büyüttüğün­ün göstergesi. Aynı zamanda da talebin öne çekilmiş olduğunun,

2019 martından sonra vergi indirimler­inin kalkmasıyl­a birlikte dayanıklı mal üretiminin de eksiye döneceğini­n de göstergesi.

Enflasyonu­n, faizlerin yüksek seyrettiği, bankaların kredi vermediği bir dönemde daralan sanayi çarklarını­n yeni yatırımlar ile yeniden hızlı döndürülme­si zor gözüküyor.

Teşvikler eldeki stokların eritilmesi­ni sağlıyor ama üretimi canlandırm­ıyor. İşsizliği azaltmıyor.

Borç yapılandır­malar ile sorunlar geleceğe, kartopu etkisiyle büyütülere­k, erteleniyo­r. Teşvikler seçimi belki kurtarabil­ir ama geleceği asla kurtarmıyo­r. İşsizlikte­n, hayat pahalılığı­na uzanan ağır sorunların çözümü için acil program ihtiyacı orta yerde duruyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye