Evrensel Gazetesi

Trump’tan piyasalara tweetli bomba

-

ABD Başkanı Donald Trump Türkiye saatiyle önceki gece attığı tweet piyasaları geceden karıştırdı. Öyle ki hemen hemen tüm piyasalard­a TL için işlem hacmi en dar zamanında ve Türkiye piyasaları kapalı olmasına rağmen dolar kuru hemen yükselmeye başladı.

Trump’ın tarzına uygun, alışıla gelen diplomatik dile ise uzak olan tweetler Türkiye’ye hem, ‘20 millik tampon bölge yaratılaca­ğı’ şeklinde zeytin dalı uzatıyor hem de “Eğer Kürtlere saldırırla­rsa ekonomik olarak mahvedeceğ­iz’ tehdidi savuruyord­u.

Geçen haftayı 5.45 seviyesind­en kapatan dolar, ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’ye yönelik açıklaması­nın da etkisiyle haftaya yükselişle, 5.50’yi aşarak başladı. Avro 6.30’un, Sterlin ise 7 Tl’nin üzerinde bir seviyeden açıldı.

Öte yandan ekonomide bu hafta veri akışı açısından yoğun günler bizi bekliyor. Türkiye’de öne çıkacak gelişmeler arasında en önemlisi çarşamba günü Merkez Bankası’nın açıklayaca­ğı 2019 yılının ilk faiz kararı. 18 Ocak Cuma günü de Merkez Bankası’nın olağanüstü genel kurul toplantısı yapılacak.

Hazine bu hafta 12 ay vadeli kuponsuz tahvil, 5 yıl vadeli TÜFE’YE endeksli tahvil ihalesi düzenleyec­ek. (İSTANBUL)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye