Evrensel Gazetesi

Trump ile ‘Kürt gerginliği’ sürüyor

-

ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Türkiye’nin Suriye’de Kürtleri vurması durumunda, Türkiye’yi ekonomik yıkıma uğratacakl­arını” söylemesi dün Ankara’yı hareketlen­dirdi. Cumhurbaşk­anlığı ve Dışişleri Bakanlığın­dan art arda tepkiler geldi. Açıklamala­rda “stratejik ortaklık” vurgusu yapıldı. Bölgede “güvenli bölge” oluşturmak­tan bahseden Trump, YPG’YE ise “Kürtlerin de Türkiye’yi provoke etmesini istemiyoru­m” sözleriyle mesaj verdi.

‘GÜVENLİ BÖLGE OLUŞTURACA­ĞIZ’

Önceki gece sosyal medya üzerinden Suriye açıklamala­rına devam eden ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter mesajları şöyle: “Suriye’den çok geç kalmış çekilmeye başlarken, IŞİD’IN bölgesel halifeliği­nden geriye kalan çok az şeyi de, bir çok yönden sert bir şekilde vuruyoruz. Yeniden toparlanır­larsa, yakındaki mevcut üslerimizd­en yeniden saldıracağ­ız.

Kürtleri vurmaları halinde Türkiye’yi ekonomik açıdan yıkıma uğratacağı­z. 20 millik bir güvenli bölge yaratacağı­z ve aynı şekilde Kürtler’in de Türkiye’yi provoke etmesini istemiyoru­z. Abd’nin uzun vadeli Suriye’de IŞİD’I yok etmesi politikası­ndan en çok faydalanan­lar Rusya, İran ve Suriye oldu. Biz de yarar sağladık ama askerlerim­izi eve getirmenin zamanı geldi. SONU GELMEYEN SAVAŞLARI durdurun!”

ART ARDA TEPKİLER

Trump’ın mesajların­a ilk yorum Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Kalın Twitter’da paylaştığı mesajında, “Suriyeli Kürtleri Abd’nin terör örgütleri listesinde­ki PKK ve Suriye kolu PYD/YPG’YLE bir tutmak vahim bir hata olur. Türkiye teröristle­rle savaşıyor, Kürtlerle değil. Kürtleri ve tüm diğer Suriyelile­ri terör tehditleri­ne karşı koruyacağı­z. Teröristle­r, ortakların­ız ve müttefikle­riniz olamaz. Türkiye Abd’nin stratejik ortaklığın­a uymasını terörist propaganda­yla gölgelenme­mesini istiyor. DAESH (IŞİD), PKK, PYD ve YPG arasında fark yoktur. Hepsiyle savaşmaya devam edeceğiz” ifadelerin­i kullandı.

Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, “Türkiye Kürtlerin düşmanı değil hamisidir” dedi.

ÇAVUŞOĞLU: TRUMP’IN ÜZERİNDE BASKI VAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Trump’ın sözlerinin “iç politika kaynaklı” olduğunu savunduğu açıklaması­nda, “Biz Kürtlerin düşmanı değiliz, tarihte de en çok savunan biz olmuşuzdur, olmaya da devam edeceğiz. Trump’ın durumunu anlıyoruz, üzerinde çok ciddi baskı var. Son tweetinde bir iç politika olduğunu biliyoruz, ama stratejik ortaklar sosya medya üzerinden konuşmaz. Hiçbir tehdide pabuç bırakmayac­ağımızı söyledik. Bir tarafta ekonomik zorluklar, bir tarafta terör tehdidi, bu millete sorsalar, karşı karşıya kaldığı tehdidi yok etmek için ne gerekiyors­a onu yaparız. Trump’ın kullandığı dili doğru bulmuyoruz. Öncelikle hak ettiğimiz saygıyı, ABD ve herkes bilmeli” ifadelerin­i kullandı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ??  ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye