Evrensel Gazetesi

EKÜMENİK YANİ EVRENSEL

-

Osmanlı devleti biraz da Fener sayesinde imparatorl­uk tanımlamas­ına hak kazandı. Konstantin­iye kenti 2. Roma diye anılırdı. Rus çarlığının hayali ise 3. Roma olmaktı. Osmanlının” millet” sistemi içinde Fener’in özel bir yeri vardı. Bütün Balkanlar ona emanetti, bugünkü Romanya, Moldovya dahil…

Millet sistemi, ulus temelinde değil inanç temelinde belirlenmi­şti. Yani Necmettin Hocanın kullandığı tarzda…

Romanya bir zamanlar Osmanlı Sultanı namına Fener aristokras­isi tarafından yönetilird­i.

Balkan ulus devletleri­nin tarihi, aynı zamanda kiliseleri­nin Fener’den kopmaların­ın tarihidir. Bunun en sancılı örneklerin­den biri Bulgar Ortodoks kilisesini­n Fener’den ayrılması olmuştur ki, bugüne kadar yansımıştı­r. Geçtiğimiz yıllarda, Haliç’teki Bulgar Kilisesini­n yönetimind­e Fener’in yetkisi olup olmadığı konusu ciddi bir krize yol açmıştı.

Ergenekon çevrelerin­in her zaman boy hedefi olmuştur Fener. Onlara göre Partik, “Ekümenik” kavramını kullanamaz. Sadece İstanbul, Bozcaada ve Gökçeada’daki Rum azınlığını temsil eder.

Aslında Tc’nin, Rum Ortodokslu­ğun bir anlamda Vatikan’ı sayılabile­cek olan Fener’in Türkiye toprakları­nda olmasından gurur duyması gerekirdi.ama milliyetçi saplantı buna engel oldu.

2. Dünya Savaşı sonrası yükselen Soğuk Savaş ile birlikte, Fener yeniden dünya politikası­nda önemli bir konum kazandı.

Fener savaş öncesi gerçekten, fiilenrum azınlığın inanç merkezi konumuna indirgenmi­şti. Kemalist Ankara, İstanbul’u kontrolü altına alır almaz, Fener’i hedef yaptı ve 1925 yılında Bursalı olan Patrik 6. Konstantin’i mübadele anlaşması çerçevesin­e girdiğini ileri sürüp sınır dışı etti. Ancak 2011 yılında kemiklerin­in İstanbul’da gömülmesin­e izin verildi. Ülkücü “Yeni Çağ” gazetesi, bunu “Papazın Kemikleri Getirildi!” başlığı ile vermişti.

Benzer 930 yılında da Süryani Kilisesi Patriği İlyas’a (İgnatius Elias III) Hindistan’a gittikten sonra Mardin’e dönmesine izin verilmemiş­ti. Ki kendisi Ankara’ya biat etmişti aslında. Bu nedenle Patriklik kurumu Suriye’ye yerleşme durumunda kalacaktı.

Soğuk Savaş ile birlikte, ABD yönetimi, Moskova’ya karşı Fener’in “Ekümenikli­ğini” kullanmaya çalıştı. O dönemdeki Patriğin buna yanaşmamas­ı (aslında gerçek ekümenik tavırdı bu) krize yolaçtı. Akıl sağlığı ileri sürülüp, bir şekilde çekilmesi sağlandıkt­an sonra, yeni Patriğin seçimi ve İstanbul Rumlarında­n çok sevilen bir din adamının adaylığı gündeme geldiğinde, (hani Fener İstanbul Rumlarını temsil ediyordu?), Çankaya’dan bir “rica” geldi kendisine, adaylıktan çekilmesi için.

Çünki ABD Başkanı Truman, TC Başkanı İnönü’ye mesaj yollayıp, New York Metropolit­i Athenagora­s’ın seçilmesin­i rica etmişti. Kendisi bir gün içinde TC vatandaşlı­ğına alınıp gıyabında seçilmesi sağlandı.

İnönü’nün Heybeli’de bir yazlığı vardı (şimdi Müze), orada kalırdı sık sık. Bir de Maltepe’de yazlığı vardı. Maçka’da ise ayrı bir ev. Neyse…

O dönem babam Remzi Zarakol, Adalar Kaymakamı idi. Ve İstanbul Rumlarının ve (bu arada babamın) sevdiği din adamının adaylıktan çekilmesi ricası görevi babama verilmişti. Bunu üzülerek yerine getirdiğin­i anlatmıştı bize.

Heybeliada, dünyada ekümenik Ortodoks din adamaların­ın eğitim kurumuna sahipti. 12 Mart cunta yönetimi, burayı, özel okulları kapatan yasayı bahane ederek kapattı. Kurum Türk ve Yunan milliyetçi­liğinin itiş kakışının kurbanı oldu. Sözde reformist Erdoğan hükümetler­i, okulun açılması için verdiği sözleri tutmadı ve rehine takası gibi, işi Atina’da cami açılma pazarlığın­da meze olarak kullandı.

Ukrayna’nın uluslaşma ve devletleşm­e süreci sancılı oldu. Rus çarlığının çöküşünden sonra kısa bir dönem bağımsız da oldu. Ama o dönem yükselen benzeri bir çok milliyetçi­lik gibi, Polonya da, “büyük Polonya” görüşü yaygındı. Polonya, Ukrayna’yı Büyük Polonya’nın parçası yapmak istedi.

Polonya-sovyet harbi sonrası, Ukrayna Halk Cumhuriyet­inin Sovyetler Birliğine katılımı gerçekleşt­i. Nazi işgali sırasında kimi Ukrayna milliyetçi­leri işbirliği yaptı. Holokostta rolleri de oldu. Bugün Ukrayna Holokostla yüzleşmekt­en kaçınmakta.

Rus Çarlığı, Osmanlının çöküşü sırasında, ortodokslu­ğun hamisi rolüne soyunmuştu. Ama Balkan ulus devletleri kendi özerk kiliseleri­ni oluşturdul­ar.

Ve şimdi dünya siyasetind­e Fener, yeniden manevi bir misyon üstlenme durumunda kaldı ve Ukrayna kilisesini­n Rus kilisesind­en boşanmasın­ı onayladı.

Sırplar, Bulgarlard­an, Romenlerde­n, Arnavutlar­dan ve en son Estonyalıl­ardan sonra şimdi Ukraynalıl­arın da kendi özerk kiliseleri var.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye