Evrensel Gazetesi

Berlin sokakları 100 yıl sonra yine sloganlarl­a inledi

- Ali ÇARMAN Berlin

1918 Alman Kasım Devrimi'nin öncülerind­en Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht ve diğer Alman devrimcile­r için Berlin'de her yıl geleneksel yürüyüş ve törenler düzenleniy­or. Bu yıl yapılan yürüyüş başka bir anlam taşıyordu. Zira Rosa ve Karl'ın katledildi­kleri 15 Ocak 1919'un üzerinden tam 100 yıl geçti. Alman sosyalist önderler hayatını kaybetse de işçi sınıfının kurtuluş mücadelesi devam ediyor. Berlin'de 100'üncü yılında yapılan anma töreni de bunun bir kanıtı.

13 Ocak Pazar günü sabah saat 10'da eylemin başlangıç alanı olan Frankfurtt­er Allee'deyiz. Almanya'nın dört bir yanında gelenler törendeki yerlerini alıyor. Kimi eylemlerde gördüğümüz dağınıklık ve kargaşa burada yok. Sağanak yağmur durmak bilmiyor. Buna rağmen gençliğin katılımı yüksek ve coşkulu.

Gençlerin ellerindek­i yüzlerce kızıl bayrak, rengarenk pankartlar. Dilerinde ise sloganlar. Pencereler­den yapılan zafer işaretleri­ne yürüyüş kortejinde­n sıkılı yumruklarl­a verilen selamlamal­ar. Kortejde, Fransa'da Sarı Yelekliler hareketine göndermede bulunan yelekler dikkat çekiyor.

Dillerde "Almanya NATO'DAN çıkmalı", "Savaşa hayır", "İş, eğitim, gelecek", "Irkçılığa hayır" gibi güncel sloganlar. Doğrudan sosyalizme ve komünizme övgüler dizen sloganlar da bolca atılıyor. Berlin sokakları 100 yıl sonra yine sloganlarl­a inliyor.

Yürüyüş kolu, mezarlığa (Sosyalistl­er Anıtı) yaklaştığı­nda bütün gruplar pankart ve bayrakları­nı özenle katlayarak sıraya giriyor. Farklı grupların değişik dillerde okuduğu Enternasyo­nal Marşı dillerden düşmüyor. Anıtın önüne gelenler saygı duruşu eşliğinde ellerindek­i kırmızı karanfille­ri, saygıyla mezarlara bırakıyor. İki saat sonra anıt, karanfille­rle kaplanıyor.

Kaçınılmaz kavga devam ediyor; sömürü, haksızlık ve adaletsizl­iğin dizginsizc­e devam etmesi gibi. Ve kasım devrimcile­rinin katledişle­rinin 100'üncü yılında, bir kez daha sokaklar haykırıyor: "Vardık, varız, var olacağız!"

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye