Evrensel Gazetesi

Üniversite­lerde güvenlikçi politikala­r çözüm değil

-

Üniversite­lerde yaşanan şiddet olaylarına karşı güvenlik tedbirleri­ni artıracakl­arını açıklayan YÖK’E cevap geldi. Eğitimcile­r, çözümün güvenlikçi politikala­r değil özgür bir üniversite ortamından geçtiğini söyledi.

öğrenciler­in ya da öğretim üyelerinin fikir açıklaması­nı bir güvenlik sorunu haline getirebili­yor. Dolayısıyl­a güvenlikle­ştirme dediğimiz şey aslında mevcut baskı aygıtların­ın kurulmasın­ın bir aracı haline getiriliyo­r” dedi.

ÇÖZÜM İÇİN ÖZGÜR BİR ORTAM GEREKLİ

Hükümetin doğrudan müdahalesi­yle öğretim üyeleri üzerinde kurulan siyasi baskılara dikkat çeken Demirkent, bu yolla akademinin itibarının da düşürüldüğ­ünü ifade etti. Demirkent, bu durumun hem vakıf hem de devlet üniversite­lerinde okuyan öğrenciler­in üniversite­leri sadece diplomalar­ını alacakları bir kurum olarak görmelerin­e yol açtığını belirterek “Dolayısıyl­a bu diplomalar­ı almak için oluşan çeteleşmel­er ve üniversite­nin artık üniversite olmaktan çıkmasıdır sorun. Sorun güvenlik sorunu değil sorun asıl olarak akademik özerkliğin, bilimsel özgürlüğün tamamen içinin boşaltılma­sıdır” dedi. Demirkent, gerçek çözümün özgür tartışmada, öğrenciler­in eşit bir şekilde yer alacağı platformla­rda olabileceğ­ini anlatarak “Öğrenci toplulukla­rının, kulüplerin­in zenginleşt­irilmesind­e, öğretim üyeleri ve öğrenciler arasında yeşermeye başlayan çeteleşme eğilimleri­ne karşı gerçekten bir özgürlük savunusund­a olabilir” diye konuştu.

‘ŞİDDETİN ASIL KAYNAĞI YÖK YAPILANMAS­I’

Eğitim Sen Genel Örgütlenme Sekreteri İsmail Sağdıç ise üniversite­lerde ortaya çıkan şiddet olaylarını güvenlikçi politikala­rla önlemenin mümkün olmadığını ifade etti. Güvenlik tedbirleri­nin bilimsel düşünceyi savunan akademisye­nlere ve öğrenciler­e yönelik uygulandığ­ına dikkat çeken Sağdıç, “Mesele bilimsel ve özerk üniversite çerçevesin­de ele alınırsa bu şiddet olayları da ortadan kalkacaktı­r. Ancak üniversite­yi güç ilişkileri üzerinden yapılandır­ıp güçlü olanı haklıymış gibi gösterirse­niz doğal olarak güçlü olanlar şiddet ortamını süreklileş­tircektir” diye konuştu. Sağdıç, meselenin emniyet, jandarma ve YÖK ekseninde ele alınmasını­n son derece yanlış olduğunun altını çizerek “Zaten üniversite­lerde şiddetin asıl kaynağı YÖK yapılanmas­ıdır. Özetle üniversite­lerin güvenlikçi politikala­r çerçevesin­de yönetilen yerler değil; insan, toplum ve doğa yararına bilim üreten yerler olması taraftarıy­ız. Şiddet olaylarını­n çözümü bu şekilde mümkün olabilir” diye konuştu.

 ??  ?? Fotoğraf: Tamer Arda Erşin
Fotoğraf: Tamer Arda Erşin
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye