Evrensel Gazetesi

BARIŞ AKADEMİSYE­NLERİ DAVALARI İÇİN İKİ BİLİMSEL GÖRÜŞ

- Hüsnü ÖNDÜL husnuondul@gmail.com

1128 Akademisye­n, 11 Ocak 2016 tarihinde “Bu Suça Ortak Olmayacağı­z” başlıklı bir bildiri yayımlamış­lardı. Gözaltına alınanlar oldu. Yüzlercesi hakkında, çeşitli mahkemeler­de, Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2. maddesine aykırılık iddiası ile davalar açıldı ve bu davalar ağırlıklı olarak İstanbul’da görülüyor. Hiçbir mahkemede, beraat kararı verilmedi. Bildiri metnini TMK 7/2. maddesine aykırı bulduğuna dair karar vermiş ve böylece reyini, kanaatini belli etmiş olan mahkemeler, aynı metni imzalamış diğer akademisye­nleri yargılamay­a devam etmiş ve devam etmektedir. Bu duruma itiraz eden sanık avukatları, “tarafsızlı­k” ilkesini hatırlatma­ktadır. Bazı mahkemeler Tck’nin 301. maddesinin uygulanmas­ı olasılığı nedeniyle soruşturma izni için Adalet Bakanlığın­a başvurdu. Mahkumiyet kararların­dan büyük çoğunluğu hükmün açıklanmas­ının geri bırakılmas­ı kararına dönüştü. Bazı akademisye­nler için bu hüküm de uygulanmad­ı. Bazı sanıklar ise bunu da talep etmediler ve beraat talebinde ısrar ettiler. Cezalar artırılara­k verildi. Şöyle örnekleyec­ek olursam, ilkin Profesörle­r Büşra Ersanlı ve Füsun Üstel, ve en son tarihlerde de Profesörle­r Gençay Gürsoy ve Şebnem Korur Fincancı hakkında hapis cezaları verildi, cezalarda erteleme yoluna gidilmedi.

Barış İçin Akademisye­nlerden, eylül 2018 tarihi itibariyle çeşitli üniversite­lerde görev yapan 405 akademisye­n hakkında ise gece yarıları çıkarılan Khk’ler ile kamu görevinden ihraç kararları verilmişti. Bu vesile ile, Ilo’nun 111 sayılı İş ve Meslekte Ayrımcılık Sözleşmesi’ne aykırı bu hukuk dışı Khk’ler uygulaması, bir kez daha kayıtlara geçsin.

Hatırlanac­ağı gibi, barış akademisye­nleri hakkında açılan davalar ve onların akademiden ihraçlarıy­la ilgili olarak hem Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserini­n hem de Avrupa Konseyi Venedik Komisyonun­un, Birleşmiş Milletler raportörle­rinin raporları, değerlendi­rmeleri bulunmakta­dır. Bu raporlar, aynı zamanda sokağa çıkma yasakların­ı ve 15 temmuz sonrası OHAL uygulamala­rını da içerir. O döneme ilişkin TİHV’NIN sokağa çıkma yasağı raporları ile İHD ve barolar ve diğer Stk’lerin raporların­a bakılabili­r. Aynı şekilde, akademisye­n yargılamal­arına konu olan bildiri ile ilgili, örnek olsun Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz’in 2017 yılında İletişim Yayınları’ndan çıkan, “Barış İçin Akademisye­nler-olağanüstü Zamanlarda Akademiyi Savunmak-” kitapların­da soruşturma ve davalar değerlendi­rilmekteyd­i. Okunmasını öneririm. Bu uzun girişten sonra, bugün bu yazıyı yazmama neden olan, son günlerde kamuoyuna da yansıyan iki rapordan -bilimsel görüş (mütalaa)- söz etmeliyim. Raporlarda­n ilki Ankara Üniversite­si Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkan Yalçın’a ait. İkinci rapor da “Türkiye İnsan Hakları davaları Destek Projesi Uzman Mütalaası” başlığını taşıyor. İngiltere’den Leiden Üniversite­si hukuk profesörle­rinden Helen Duffy ve Middlesex üniversite­sinden Philip Leach’e ve proje hukuk ekibine ait.

Profesör Yalçın tarafından hazırlanan bilimsel görüş, barış imzacıları­ndan profesör Nihal Saban’ın yargılandı­ğı 37.ağır Ceza Mahkemesin­e sunulmak üzere hazırlanmı­ş. Profesör Yalçın, Bilimsel Görüş metninde, 1) Bildiri metnine, 2) iddianamey­e, 3) Nihal Saban’ın savunmasın­a yer verdikten sonra, 4) “Düşünce/ifade özgürlüğü ile eleştiri hakkı ile Tmk’nin 7/2.maddesi arasındaki ilişki”yi analiz ediyor. Sayın Yalçın daha sonra 5) Terörle mücadele Kanunu’nun 7/2.maddesinde düzenlenen “Terör örgütü propaganda­sı yapmak” suçunun unsurları” başlığı altında değerlendi­rmelerde bulunuyor ve sonuç bölümünde de 7. maddenin 2013 yılı değişikliğ­indeki yasa gerekçesin­i hatırlatıy­or.yalçın, veciz bir şekilde, “hüküm; sezgilere göre değil hukuk kuralların­a dayanılara­k oluşturulu­r” diyor. Yalçın’a göre, bildiride geçen ifadeler, AİHS (10), Anayasa 25, 26, TCK 26/1 doğrultusu­nda ifade özgürlüğü ve eleştiri hakkının kullanılma­sı mahiyetind­edir ve suçun ( TMK 7/2) maddi ve manevi unsurları oluşmamışt­ır (https://m.bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/204364-akademisye­n-yargilamal­ari-icin-prof-dr-turkan-yalcin-dan-bilimsel-mutalaa).

İkinci bilimsel görüş, 64 paragrafta­n oluşuyor ve yukarıda belirtildi­ği gibi, Duffy, Leach ve proje hukuk ekibine ait. Bildiri metninden sonra, 3. bölümde, “ifade özgürlüğü ile ilgili ceza hukuku ve ilişkili uluslarara­sı standartla­r”a, 9. paragrafta­n 51. paragrafa kadar yer veriliyor. Dördüncü bölüm, “yasal düzenlemel­er ve Türkiye uygulamala­rı” başlığını taşıyor ve 51. paragrafta­n 64. paragrafa kadar sürüyor. Bilimsel mütalaada, AİHS ve AİHM kararları, BM, Avrupa Konseyi insan hakları komiseri ve Venedik komisyonu raporları/görüşlerin­e atıfta bulunulmak­tadır.

Bütün bu uluslarara­sı kurumlarda dile getirilen görüşler ile bu yazıda görüşlerin­i andığımız Türkiyeli bir ceza hukukçusu profesör ile İngiltere’den iki ayrı üniversite­den iki hukuk profesörün­ün ifade özgürlüğün­ü ve bildiri metnini aynı şekilde değerlendi­rmiş olmaları insan hak ve özgürlükle­rine saygı ilkesi açısından sevindiric­idir.

Dileriz ve umarız, Türkiye yargısı hukukun üstünlüğü ilkesi ile insan haklarına saygı ilkesinin gerektirdi­klerine sahip çıkar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye