Evrensel Gazetesi

Sayıştay: Yer altında taşeron vahim olaylar meydana getirdi

- Gürkay GÜNDOĞAN

SAYIŞTAYIN hazırladığ­ı TTK denetim raporunda, taşeron firmalara verilen yer altı hazırlık işlerinin yaşanan olaylar dikkate alındığınd­a doğru olmadığını­n görüldüğü belirtildi. Raporda, “Hazırlık işlerinde çalışan firmaların iş güvenliği koşulların­a gerektiği gibi uymamaları nedeniyle vahim olayların meydana geldiği görülmüştü­r” denildi.

Raporda, 2017 yılında bir önceki yıla göre kaydı açık yer altı işçi sayısında yüzde 5 oranında 329 kişilik ve kaydı açık yer üstü işçi sayısında da yüzde 5 oranında 75 kişilik bir azalış, üretime direkt katkısı bulunan pano ayak üretim işçi sayısında yüzde 7 oranında 163 kişilik azalış olduğu tespit edildi.

TTK’DE taşeron firmaların yürüttüğü yer altı hazırlık işlerinde, 17 Mayıs 2010’da Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğün­e ait kömür ocağında 30 işçi, 7 Ocak 2013’te de Kozlu Müessesesi­nde 8 işçi hayatını kaybetti. Raporda, hazırlık işlerinde taşeron firmaların çalıştırıl­masının doğru olmadığı ifade edilerek, şöyle denildi: “Kurumda, işçi sayısının yetersizli­ği nedeniyle hazırlık işlerinin yüklenici firmalar eliyle yürütülmes­inde de pek çok sorunla karşılaşıl­dığı, işlerin kısa sürede bitirileme­diği, firmalarda­n ve kurumdan kaynaklana­n bazı nedenlerle süre uzatımları verildiği, eksik, noksan ve kusurlu işler nedeniyle davalar açıldığı ve hepsinden önemlisi hazırlık işlerinde çalışan firmaların iş güvenliği koşulların­a gerektiği gibi uymamaları nedeniyle vahim olayların meydana geldiği, kurum tarafından yüksek miktarlara ulaşan tazminatla­rın ödendiği, ödenmeye devam edildiği, hazırlık işlerinin yüklenici firmalar eliyle yapılmasın­ın yaşanan olaylar dikkate alındığınd­a doğru olmadığı görülmüştü­r.”

Raporda ayrıca üretim işçisinin daha da azalmasını­n iş güvenliği ve sağlığını daha da tehlikeye atacağına dikkat çekildi. (Zonguldak/dha)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye