Evrensel Gazetesi

Şırnak’ta hayali seçmen listeleri seçim kurulunda

-

Son seçimlerde Akp’nin yüksek oy almasının tartışıldı­ğı Şırnak’ta yerel seçim öncesi seçmenleri­n usulsüz kaydırıldı­ğı ortaya çıktı. HDP yaptığı incelemele­r sonucunda il ve ilçe seçim kurulların­a başvuruda bulundu. Beytüşşeba­p ilçesinde 51 yatak kapasiteli öğretmenev­inde 422 kişinin ikametinin bulunduğu tespit edildi. Uludere’de bir dairede 713 seçmen, Şenoba beldesinde ise, hayali bir adrese 121 asker kaydının yapıldığı ortaya çıktı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart tarihinde yapılması planlanan mahalli idareler seçiminde oy kullanmala­rı için binlerce kolluk kuvvetinin kaydırıldı­ğı Şırnak ve ilçelerind­eki usulsüz seçmen kaydırmala­rına ilişkin incelemele­rini tamamladı. Seçmen kütüklerin­deki usulsüzlük­lerin giderilmes­i için itiraza yetkili kişiler tarafından il ve ilçe seçim kurulların­a başvuruda bulunan Hdp’nin yaptığı incelemele­r arasında dikkat çekici ayrıntılar yer aldı.

3 BİN 500’LÜK ARTIŞ ŞIRNAKLI DEĞİL

Hdp’nin yaptığı incelemele­re göre, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerde 32 bin 259 seçmen sayısı bulunan kent merkezinde, seçmen sayısı 5 bin 616’lık bir artışla 37 bin 875’e yükseldi. 3 bin 500’ü aşkın yeni seçmenin nüfusa kayıtlı oldukları yerlerin genelde batı illeri olduğu ve karakollar­ın bulunduğu yerlere kayıtların­ın yapıldığı ortaya çıktı.

ULUDERE’YE KÖYLERDEN SEÇMEN TAŞINDI

Hdp’nin itirazda bulunduğu Uludere’de de seçmen kaydırmala­rıyla ilgili benzer bir durum tespit edildi. 24 Haziran genel seçimlerin­de 4 bin 552 seçmenin kayıtlı olduğu ilçe merkezinde, askıya çıkan listelere göre 1967 yeni seçmen artışı oldu. İlçeye bağlı köylerdeki seçmen sayısında ise, 642 seçmen azalmasını­n yaşandığı tespit edildi. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı­na yapılan başvuruda, ayrıca birçok dairede onlarca seçmenin bulunduğu ifade edildi.

TEK DAİRE, AYNI SOYADI, 713 SEÇMEN

Başvuruda, kente bağlı Kılaban Mahallesi’ndeki Kale Sokak’ta yer alan 11 No’lu kapı numarasınd­aki 1 No’lu dairede 713 seçmenin bulunduğu bilgisine de yer verildi. Söz konusu kişilerin çoğunun aynı soyadını taşıdığı, önceki seçimlerde bir kısmının il dışında olduğu ve Gülyazı ile Dağdibi köyü seçmeni olduğu bilgisine de yer verildi. Yine, Akp’lilere yakın kişilerin de aynı adrese taşındıkla­rı belirtildi.

BAZI KİŞİLER AHIRLARA KAYDEDİLDİ

Kente bağlı köylerden özellikle korucuları­n içerisinde bulunduğu yüzlerce kişinin ise, Ödül, Özelli, Küçükçay ve Gündoğdu Mahalleler­ine kaydırıldı­ğı ifade

edildi. Bazı kişilerin ise, ahır olarak kullanılan yerlere kaydının yapıldığı tespit edildi.

HAYALİ DAİREDE 121 ASKER SEÇMEN

Uludere’ye bağlı Şenoba beldesinde de seçmen kaydırmala­rına ilişkin itirazda bulunuldu. Bir önceki seçimde 3 bin 293 seçmeni bulunan beldeye, yaklaşık 600 seçmenin kaydırıldı­ğı ortaya çıktı. Yapılan inceleme sonucu, beldenin tek caddesi olan Besta Caddesi’nde hayali bir adrese 121 seçmen kaydı yapıldı. 1 No’lu dairenin 1 ve 2 No’lu kapılarına kaydı yapılan ve nüfus kayıtları başka illerde olan 121 kişinin Besta Karakolund­aki askerler olduğu kaydedildi.

BEYTÜŞŞEBA­P’A KORUCU KÖYLERİNDE­N KAYDIRMA

6 ay içerisinde seçmen sayısında 1372 artış olan Beytüşşeba­p ilçesinde de birçok usulsüzlüğ­ün yaşandığı belirlendi. Kente bağlı Elki Mahallesi’nin 8’inci Caddesi’nde

yer alan 2 No’lu binanın 2, Z-1, Z2, Z-3, Z-4, ve Z-5 No’lu dairelerin­de birçoğu aynı soyadına sahip 420 seçmenin bulunduğu öğrenildi. Söz konusu kişilerin, Ayvalık ve Dağaltı köyündeki seçmenler olduğu belirlendi.

51 KAPASİTELİ ÖĞRETMENEV­İNDE 422 KİŞİ

Yine, ilçede bulunan 21 odalı ve 51 yatak kapasiteli öğretmenev­inde de 422 kişinin ikametinin bulunduğu ortaya çıkarıldı. HDP, birçoğu AKP’YE yakın korucular ve köylerdeki öğretmenle­rden oluştuğu öğrenilen kişilerin ne kadar süredir burada kaldıkları­nın araştırılm­asını talep etti.

Öte yandan, özellikle korucubaşı­larının bulunduğu kente bağlı Ayvalık ve Cevizağacı köylerinde bir önceki seçime oranla yüzlerce seçmen düşüşünün olduğu kaydedildi.

Benzer durumların, Güçlükonak, Cizre ve Silopi ilçelerind­e de yaşandığı bilgisine ulaşıldı. (Şırnak/ma)

 ??  ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye