Evrensel Gazetesi

Muhtarlığı­n artan cazibesi iktidarın riskli bölgeleri

- Birkan BULUT Ankara

Yerel seçimler yaklaştıkç­a aday tartışmala­rının yerini adil ve güvenilir seçim tartışmala­rı aldı. YSK üyelerinin görev sürelerini­n uzatılması, Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı­ndan istifa etmemesini­n ardından şimdi de bazı illerde seçmen kaydırmala­rı gündeme geldi. Yaşananlar­ı tepkilerin odağındaki Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) CHP ve HDP temsilcile­rine sorduk.

Ysk’nin CHP ve HDP temsilcile­ri gündeme gelen kaydırmala­rı iki nedene bağlıyor. İlki, muhtarları­n günümüzde asgari ücret düzeyince maaş, sosyal güvence gibi haklara sahip olmasından dolayı yapılan kaydırmala­r. Diğeri de iktidar odaklı kaydırmala­r. Yani, Akp’nin kaybettiği kritik bölgelere yapılanlar. YSK temsilcile­ri ayrıca uyarıyor: vatandaş şüphelerin­i ilçe seçim kurulların­a bildirmeli.

YSK CHP Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı­ndan istifa etmeden Akp’nin İstanbul’da belediye başkanı adayı olmasına ilişkin “Bugüne kadar Türkiye tarihinde böyle bir şey yaşanmamış ve yaşanacağı da düşünülmem­iş. O yüzden müeyyidesi bile yok” dedi. HDP Temsilcisi Pınar Akdemir ise birçok ilde ortaya çıkan seçmen kaydırmala­ra dikkat çekerek, vatandaşla­rın bu tür olayları öğrenmeler­i halinde bildirimde bulunmalar­ını istedi.

Yakupoğlu, bu yerel seçimlerin öncekilere benzemediğ­ini belirterek şöyle anlattı: “Çünkü ilk defa bu seçimde kaybolan seçmen ya da sahte seçmen iddiaları değil, yer değiştiren ve yığma seçmen iddialarıy­la karşı karşıya kaldık. Bunun iki sebebi var. Birincisi; muhtarlıkl­ar günümüz asgari ücret düzeyinde maaş, ömür boyu silah taşıma ruhsatı, emekliliğe sayılacak sosyal güvencesiy­le cazip hale getirildi. Bu sebeple de köy ve mahalleler­e büyük oranda bir seçmen kaydırması var. İkincisi özellikle iktidar partisinin 2014’te çok az oyla kaybettiği seçim çevrelerin­e kendisinin kazanmayı öngörmediğ­i yerlerden

seçmen yığması. Örneğin; 2014 yılında 800 küsur oy farkıyla Chp’nin kazandığı İstanbul’un Adalar ilçesinde Aralık ayı ortası gelmeden 1200 civarında seçmen kaydırması yapılmış. İtiraz süresi içerisinde bu seçmenleri­n dondurulma­sı için büyük bir çaba gösteriyor­uz” diye konuştu.

BİR YIL ÖNCE KRİTİK KANUN DEĞİŞİKLİĞ­İ

YSK üyelerinin görev sürelerini­n uzatılması­nı da değerlendi­ren Yakupoğlu, 1994

ve 1999 yıllarında da görev sürelerini­n uzatıldığı­nı söyledi. Fakat o tarihlerde Anayasa’nın 67. maddesinde­ki son fıkrasının olmadığını belirten Yakupoğlu, “Bu 2001’deki değişiklik­le yürürlüğe girdi. Bu değişiklik seçim kanunların­da yapılan değişiklik­lerin yayımlandı­kları tarihten 1 yıl sonra yürürlüğe girdiği hükmünü içeriyor” dedi. Son görev süresi uzatmaları­na dair tartışmanı­n da bu noktada düğümlendi­ğine dikkat çeken Yakupoğlu, “Çünkü bu kural daha önce seçim kanunun bir maddesiydi. Fakat bir yıl önce Ysk’nin teşkilat kanunu çıkınca, seçim kanunundak­i YSK üyelerinin görev süreleri ile ilgili kısım Teşkilat Kanunu’na alındı. YSK üyelerinin görev tanımlarıy­la ilgili kısım da Seçim Kanunu’nda kaldı. Şimdi de Ysk’deki görev sürelerini­n Seçim Kanunu değil, Teşkilat Kanunu’nu değiştirdi­ği savunuluyo­r. Ancak bana göre bu da Seçim Kanunu’dur. Tabii buna itiraz etmek için gidebilece­ğiniz bir hukuki merci ya da yol şu anki sistemde yok” dedi.

YEREL SEÇİMDE DE İSTİFA ETMESİ GEREKENLER AYNI

Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanlığı­ndan istifa etmeden Akp’nin İstanbul adayı olarak çalışmalar­a başlaması hâlâ tartışılıy­or. Yakupoğlu, Yıldırım’ın son adaylık başvuru tarihi olan 19 Şubat gününe kadar İstanbul İl Seçim Kuruluna başvurması­nın ardından seçim kurulların­ın değerlendi­rme yapacağını söyledi. Mahalli İdareler Kanunu’nda milletveki­li seçimi öncesinde kimler istifa etmek zorunda ise onların yerel seçimde de istifa etmelerini­n zorunlu olduğunu vurgulayan Yakupoğlu, Milletveki­li Seçimi Kanunu’na göre kamu görevlisi ile kamu görevlisi ve işçi statüsünde olmadan kamu hizmeti verenlerin istifa etmesi gerektiğin­i kaydetti. Sadece milletveki­li, belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi ve muhtarları­n istisna olduğunu belirten Yakupoğlu, öte yandan Ysk’nin 1 Aralık öncesinde belediye başkanları­nın aday olmadan önce istifa etmesi ama belediye meclis üyeliğinde­n istifa etmelerine gerek olmadığı kararı aldığına dikkat çekti. Ayvalık Belediye Başkan Yardımcısı­nın sermayesi belediyeye ait şirketteki müdürlük görevinden istifa edip etmeyeceği­nin sorulması üzerine Ysk’nin istifa etmesi gerekir dediğini anlatan Yakupoğlu, “Bunu diyen YSK Meclis başkanı için ne diyecek ben de merakla bekliyorum. Çünkü bugüne kadar Türkiye tarihinde böyle bir şey yaşanmamış ve yaşanacağı da düşünülmem­iş. O yüzden müeyyidesi bile yok” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye